Sendikamız başta olmak üzere emek örgütleri korona virüsü salgını başladığından bu yana işten atılmaların yasaklanması ve işsizlik sigortasından faydalanma koşullarının bu olağanüstü koşullarda esnetilmesine ilişkin iktidara çağrıda bulunuyorlardı.
Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” taslağı, kamuoyunda “İşten atmalar yasaklanıyor” iddiasını gündeme getirdi.
Taslakta, ayrıca ücretsiz izne çıkartılanlara günlük 39 lira (aylık 1177 lira) İşsizlik Sigortası Fonundan ödeneceği belirtildi. Ancak söz konusu taslak incelendiğinde işten atmanın yasaklanmadığı sadece, işten çıkarmaların 3 ay ertelendiği, ücretli izin bitiminde de feshi engelleyen düzenlemenin olmadığı görülmektedir.
Bu salgından en çok zarar görenler işsizler, günü birlik çalışanlar, işçiler, dar gelirliler ve küçük esnaf oldu. Oysa bu güne kadar açılan paketlerin hemen tümünden yararlananlar ise vergi aflarıyla ballı kredilerle beslenen işverenler oldu.
Hükümet, işverenlerin taleplerini bugüne kadar hiç geri çevirmedi uygun fırsatta yerine getirdi. Telafi çalışması, denkleştirme, işsizlik sigortası fonu kaynaklarının bankalara düşük faizle aktarılması sadece birkaç örnek.
Peki ama ne yapılmak isteniyor? Herkesin can derdinde olduğu, evde kal çağrılarının yapıldığı bu günlerde “işten atmalar yasaklanıyor” adı altında “işten atmalar 3 ay ertelenirken”, işverene tek taraflı olarak istediği zaman kullanacağı “ücretsiz izin” yetkisi veriliyor.
Bu düzenleme yasalaşırsa işveren salgından sonra da tek taraflı kullanabileceği, işçiyi sıkıştığı an tek taraflı “ücretsiz izne” çıkarma yetkisine sahip olacak. Böylece işveren karşılaştığı krizin veya talep daralmasının faturasını işçiye kesebilecek. Kısa çalışma ödeneği başvurusu onayıyla uğraşmayacak. İşçiyi dilediği zaman ücretsiz izine çıkarıp, dilediği zaman da geri çağırma hakkına yasal olarak hak kazanacak.
Yapılmak istenen düzenleme işçiler açısından ilerde telafisi mümkün olmayan daha büyük hak kayıplarına yol açacak bir düzenlemedir.
Amaç kısa çalışma ödeneği şartlarını kapsamayan çalışanları kapsam içine almaksa “14 Mart 2020 itibariyle sigortalık sürelerine bakılmaksızın tüm sigortalı işçiler kısa çalışma ödeneğinden yararlanır” diyerek bu hedefe çok kolay ulaşılabilir. Üstelik işçi günlük 39 TL aylık 1177 TL almak yerine yine İşsizlik Sigortası Fonundan Kısa çalışma ödeneği olarak ücretine göre 1.752 TL ile 4.381 TL arasında ödenek alır.
Kaynak mı? İşsizlik Sigortası fonundaki 131,5 milyar TL’dir.
İşçinin de primleriyle biriken bu birikim bu güne kadar her krizde işçiden çok, işverenlere istihdam desteği adı altında değişik adlarla kullandı. Beyler izin versin de bu kez de emekçiler kullansın kendi ücretlerinden kesilen bu fonu.
Üstelik 131,5 milyar TL ile milyonlarca işçiye asgari ücretten az olmamak üzere salgın boyunca yeter bu kaynak. Siz yeter ki kelime oyunlarını, propaganda çalışmalarını bir tarafa bırakıp emekçiye destek olmak isteyin.
Saygılarımızla.
Belediye-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu