ffa41
Basından-Sol Gazetesi-Çalışma Yaşamı İçin Kritik Toplantılar

 

Bugün toplanacak olan Üçlü Danışma Kurulu'nda taşeronluğa ilişkin düzenlemeler tartışılacak. Hükümet ve sermaye taşeronluğu meşrulaştırmak amacında. Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda ise, hükümetin kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmayı hedeflediği değişiklikler gündemde.


Bugün toplanacak olan Üçlü Danışma Kurulu'nda kritik gündemler masaya yatırılacak. Taşeronluğa ilişkin yasal düzenlemelerin ele alınacağı ve Çalışma ve Sosyal Gü-, venlik Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında toplanacak Üçlü Danışma Kurulu'nda, işçi ve patron temsilcilerinin konuya ilişkin görüşleri değerlendirilecek. Yine Faruk Çelik başkanlığında toplanacak olan ve KESK, Türkiye Kamu-Sen, BASK ve Memur-Sen'in katılacağı Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda hükümetin yapmayı hedeflediği değişiklikler ele alınacak.


Amaç Taşeronluğu Meşrulaştırmak

Taşeronlukla ilgili olarak bakanlığın daha önce konfederasyonlara sunduğu çalışmada, taşeron işçilerin çalıştığı işlerin ihale sürelerinin en az üç yıla çıkarılması, alt işverenlik tanımının netleştirilmesi, yardımcı işlerin tamamının taşerona verilebilmesi, muvazaa kavramının kaldırılması gibi hükümler yer alıyordu. Faruk Çelik de katıldığı televizyon programlarında "taşeron işçisinin sorunlarını çözüyoruz" diyerek, taşeron işçilerinin ücretlerini düzenli almasının sağlanacağını, günde 8, haftada 45 saatten fazla çalıştırılamayacaklannı, kıdem tazminatının taşeron işçilerinin de yararlanabileceği şekilde yeniden düzenleneceğini anlattı.


Hükümetin taşeron işçilerinin çalışma koşullarında "iyileştirme" adı altında gündeme getirdiği düzenlemelerin çok büyük çoğunluğu, 4857 sayılı İş Kanunu'nda zaten yer alıyor. Dolayısıyla hükümetin girişimi, taşeron işçilerinin sorunlarını çözmekten ziyade, taşeronluğu daha fazla meşrulaştırmak yönünde l?ir girişim olarak görülüyor.


Hileli İlişkinin Önü Açılıyor 
Öte yandan taslakta yer alan "muvazaa" olgusunun tamamiyle kaldırılması hükmü, hileli taşeron ilişkilerinin önünü tamamen açar ve asıl işverenin sorumluluğunu sınırlarken, işçilerin asıl işverenin işçisi olması olasılığını da yok ediyor.


Tüm Yasal Engeller Kaldırılmak İsteniyor


Hükümetin taşeronluk konusunda yapmayı hedeflediği asıl değişiklik ise, Ulusal İstihdam Stratejisi'nde de yer alan, asıl işlerin alt işverene verilebilmesi için aranan "işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektirme" koşulunun kaldırılması. Sermayenin uzun yıllardır talebi olan bu değişikliğin gerçekleşmesi durumunda, işyerlerindeki asıl işler de dahil olmak üzere tüm işler alt işverene verilebilecek ve taşeronluğun önünde yasal hiçbir engel kalmayacak. Bunların yam sıra, işçi konfederasyonlarından büyük tepki alan "kıdem tazminatlarının fona devri" konusunun "rafa kaldırıldığı" bizzat hükümet temsilcileri tarafından söylenirken, taşeronluk konusuyla birlikte tazminatların tasfiyesinin yeniden gündeme gelmesi olasılığı da var.


Faruk Çelik daha önce defalarca, taşeronlukla ilgili düzenlemeleri yaparken, kıdem tazminatlarının da gündeme geleceğini belirtmişti. Bugün Üçlü Danışma Kurulu toplantısına katılacak olan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, toplantı öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bir görüşme yapacaklarını ve 12.30'da da Genelİş Sendikası'nın Meclis Dikmen Kapısı önünde taşeronlukla ilgili eylem yapacağım söyledi. 

 12.4.2013

 

 

GÜNDEM