ffa41
Soma da yaşanan iş cinayetini unutmadık...

2014 yılının 13 Mayıs günü, Soma Kömürleri AŞ’nin Eynez Ocağı’nda meydana gelen ve 301 işçinin yaşamını yitirmesiyle Cumhuriyet tarihinde en fazla ölümün yaşandığı iş cinayetinin birinci yıldönümündeyiz.

Yürek yakan bu iş cinayeti tüm emekçiler gibi vicdanı olan tüm yurttaşları yaraladı ve yasa boğdu.

Bu cinayetin baş sorumlusu, özelleştirmelerle taşeronlaştırmalarla, sermayeye yeni rant alanları açarken, çalışma ilişkilerini güvensizleştirip, çalışma yasalarının  dışında, denetimsiz işçi çalıştırmanın yolunu açan istihdam politikalarını  temel çalışma sistemi haline getiren Hükümetti. Çünkü, ülkemizde yaşanan iş cinayetlerinin temel nedeni, taşeron sisteminin yaygınlaştırılarak  milyonlarca işçinin açlıkla, işsizlikle tehdit edilerek, kölelik koşullarında ve denetimsiz çalıştırılmasıdır.

Soma'da yaşanan iş cinayeti; İhmal olmasa, denetimsizlik olmasa, işçinin hayatı sudan ucuz olmasa yaşanmazdı.

İş cinayetlerinde, madenci ölümlerine “güzel öldüler” diyen, “mesleğin fıtratı” diye izah eden, bilimi dikkate almayan bir anlayış olmasaydı, aç gözlü şirketler bu kadar pervasızca işçileri ölüme yollayamazdı.

İş cinayetinin yıldönümünde mahkemeye 8’i tutuklu 45 sanığık çıkacak ancak bu sanıkların içerisinde müfettişler de dahil olmak üzere hiçbir kamu görevlisi ve hükümet yetkilisi yok.

Ocaktaki eksiklikleri ve aksaklıkları takip ederek, “Teknik Nezaretçi Defteri”ni kontrol defterini kontrol etme ve imzalama yetkileri bulunan TKİ ELİ Müessese Müdür Yardımcıları yargılanmıyor. Asıl işveren konumunda olan TKİ’nin sorumluluğunun dosyadaki bilirkişi raporu ve daha önceden alınmış Sayıştay raporları ile açık olmasına rağmen, TKİ Ege Linyit İşletmeleri Müessese Müdürü, Müdür Yardımcıları ve Eynez Yeraltı Kontrol Şube Müdürü hakkında herhangi bir soruşturma yürütülmediği gibi, şüpheli sıfatıyla haklarında dava açılmadı.

İşçilerin defalarca kez, göstermelik denetim yaptığını ifade ettiği müfettişler de Hükümet izin vermediği için yargı önüne çıkarılamıyor.

Madeni teftiş eden ve bilirkişi raporunda da ihmalleri nedeniyle asli kusurlu oldukları belirtilen TKİ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı MİGEM müfettişleri de yargılanmıyor.

Eğer gerçekten ülkemizde iş cinayetlerine son verilmesi, gerçeklerin üstünün örtülmemesi isteniyorsa, bu iş cinayetlerinden sorumlu olan herkesin yargılanması ve hesap vermesini, bir zorunluluk.

Tek gayeleri, çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlamak, sofralarına bir lokma daha ekmek koymak olan ve yerin metrelerce altında ekmeğini taştan çıkaran 301 maden emekçisini Soma maden emekçilerinin yaşadığı bu iş cinayetinde hayatını kaybeden emekçi kardeşlerimize bir kez daha  Allah’tan rahmet dilerken onların ölümüne sebep olanları göz yumanları adalet karşısına çıkarıncaya kadar mücadelemiz devam edecek.

Belediye-İş Sendikası           

 

 

 

GÜNDEM