ffa41
Basından- BirGün Gazetesi -İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasası yürürlüğe girdi

İşçi sağlığı ve güvenliğine (İSG) ilişkin yasa bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Yasada olumlu düzenlemelerin yanı sıra, ‘patrona İşsizlik Fonu’ndan teşvik ve ödül’ gibi bazı tartışmalı maddeler de yer alıyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Yasada yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle:

İhale yasağı:

-Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve ihale ile alınan işlerde; üretim ve imalat planlarına, iş programlarına aykırı hareket edilerek üretim zorlaması nedeniyle hayati tehlike oluşturacak şekilde çalışma biçimleri, işin durdurulma sebebi sayılacak.

- ‘Ölümlü iş kazası’ meydana gelen işyerlerinde, işverenin kusurunun mahkeme kararı ile tespiti halinde, işveren iki yıl süreyle kamu ihalelerinden yasaklanacak. İşyerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilecek.

-İşin durdurulması durumunda, durdurmaya sebep olan fiilden dolayı idari para cezası uygulanmayacak.

Patrona ödül ve teşvik:

-İŞKUR’un eğitimlerini tamamlayan 18-29 yaş arası genç işsizlerin belli koşullarda istihdam edilmesi halinde, 30 ila 42 ay süreyle sigorta primi işveren hissesi, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

-Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve üç yıl içinde ölümle veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde, çalışanların işsizlik sigortası işveren payı, teşvik olarak üç yıl süreyle yüzde 1 olarak alınacak. Ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmesi halinde bu teşvik uygulamasına son verilecek.

-Teşvikten yararlanan patronlar eğer iş kazalarını bildirmezlerse, kazanın meydana geldiği tarihten itibaren yararlandıkları primleri yasal faizi ile birlikte geri ödeyecek ve bu teşvikten beş yıl süre ile yasaklanacak.

Emekliler:

-Temmuz ayında emeklilerin bin lira ve altındaki gelir ve aylıklarına 100 lira, bin liranın üzerindeki gelir ve aylıklarına ise bin 100 lirayı geçmeyecek şekilde seyyanen zam yapılacak.

-Emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen yüzde 15’lik sosyal güvenlik destek primi oranı yüzde 10’a üşürülecek.

Beş gün izin:

-İşçiye, evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilecek.

-Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olan bazı mesleklerde, tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak.

Madenler:

-Yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi, günde en çok yedi buçuk, haftada en çok 37,5 saat olacak.

-Maden işyerlerinin hangilerinde sığınma odalarının kurulabileceği ve bu odaların teknik özelliklerine dair usul ve esaslar, Bakanlıkça bir yıl içinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

***
Soma ve Ermenek

Yasada, Soma ve Ermenek katliamları nedeniyle mağdur olan işçilere ve ailelerine yönelik düzenlemeler de yer alıyor.  Ermenek katliamında yaşamını yitiren işçilerin ailelerine ve diğer işçilere, altı ay süreyle brüt asgari ücretin iki katı tutarında Fondan aylık ödeme yapılacak. Ayrıca aynı mevkide kapalı olan diğer işyerlerinde çalışan işçilere, ödenmeyen net ücretleri üç ayı geçmemek üzere Fondan aylık olarak ödenecek. Soma ile Ermenek'teki maden kazalarının tarihleri arasında meydana gelen tüm kazalarda hayatını kaybeden sigortalılara aynı imkânlar sağlanacak.

Rödovansla yeraltı maden işletmeciliği yapan şirketlere ait malların TMSF tarafından el koyma ve satışından elde edilen gelirler, öncelikle işçilerin kıdem ve ihbar tazminatları ile diğer ücret alacaklarının ödenmesinde kullanılacak. Böylelikle Soma’da işten atılan 3 bine yakın maden işçisi, kıdem tazminatlarını alabilecek.

24.04.2015

 

 

GÜNDEM