ffa41
Basından-Aydınlık- Taşeron İşçiye Ya Kadro Ya Tazminat Dayatması

Taşeron işçiye ya kadro ya tazminat dayatması Çalışma Bakanlığı, Karayolları'nda çalışan taşeron işçilerinin kazanılmış haklarına göz dikti Kanunen hem kadro hem tazminat hakkı olan işçilere bu haklardan birinden vazgeçmesi isteniyor.

 AKP Hükümeti, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan 8 bin 761 taşeron işçisinin kazanılmış haklarını ortadan kaldırmak için kolları sıvadı. Hükümetin taşeron işçilerine ya kadro ya tazminat dayatmasında bulunduğu ortaya çıktı. Yargıtay'ın 2011 yılı Aralık ayında verdiği "İşin başından itibaren asıl işverenin işçisi" kararma rağmen taşeron işçileri hükümet tarafından kadroya alınmadı. 40 aydır kadroya alınmayı bekleyen taşeron işçileri bugüne kadar yaptıkları birçok eylemle seslerini hükümete duyurmaya çalıştı. Sabrı taşan taşeron işçileri Şubat ayı başında hükümeti masaya oturtarak sorunu çözmek için bakanların da içinde bulunduğu bir komisyon kurulmasını sağladı. Ancak taşeron işçileri bu kez de hükümetin ya kadro ya tazminat dayatmasıyla karşı karşıya kaldı.

2 MİLYAR LİRAYA GÖZ DİKTİLER

Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan taşeron işçilerinin kadro dışında geriye dönük 5 yıllık alacak hakkı da bulunuyor. Şöyle ki; İş Kanunu'na göre, asıl işin bir bölümünün taşerona verilmesi için "teknolojik nedenlerle uzmanlık" koşulu aranıyor. Bu koşul yerine getirilmediğinde, asıl işverenle taşeron arasında imzalanmış olan alt işverenlik sözleşmesi "yok" sayılıyor ve taşeron işçisi işin başından itibaren asıl işverenin işçisi kabul ediliyor. Böylece asıl işverenin işçisi sayılan taşeron işçileri, son 5 yıllık dönem için, asıl işverenin işçilerinin her türlü hakkını talep edebiliyor. Böylece bir taşeron işçisi hem kadro hem de geriye dönük 5 yıllık alacak hakkına kanunen sahip olabiliyor. Ancak Çalışma Bakanlığı, Karayolları'nda çalışan taşeron işçisinin geçmişe dönük 5 yıllık alacaklardan vazgeçmesi halinde kadroya alınacağı dayatmasında bulunuyor. Bu da her bir işçinin kanunen sahip olduğu 70-80 bin lira alacağından vazgeçmesi anlamına geliyor. Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve "Çalışma Hayatıyla ilgili Düzenlemeler Ekim 2014" başlığını taşıyan taslakta da aynı düzenleme öngörülmüştü. Taslakta kamu kurumlarında çalışan ve kadro hakkını kanunen kazanan taşeron işçilerinin "tahmini mali yük"ü 2 milyar TL civarında olduğu belirtilmişti.

23.3.2015

 

GÜNDEM