Basından-ANKA Haber AJANSI

Belediye-İş Yüksek Hakem Kurulu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin itfaiye işçileri hakkında verdiği kararla eski ve yeni taşeronun toplu sözleşmenin tarafı olarak kabul edildiğini, bunun "Türk hukuk sisteminde bir olduğunu" belirtti.

Belediye-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, 3 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin itfaiye hizmetlerini kendi şirketi BİMTAŞ A.Ş. üzerinden taşeronlaştırdığı, işçilerin Belediye-İş'te örgütlendiği ifade edildi. Sendika, Belediyenin bunun üzerine işçilerinin iş akitlerini feshederek, işi ihaleyle "Deniz Feneri yolsuzluğu ile adı duyulan Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ile kanalın yönetim kurulu üyesi İsmail Karahan'ın şirketi Lapis-Makro İş Ortaklığı'na verdiğini" ileri sürdü.

Belediye-İş'in bu firmada da örgütlenmesi üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir kez daha devreye girerek, bu kez işi yeni taşeron Akis İdeal İş Ortaklığı'na verdiğinin anlatıldığı açıklamada, "İşverenin hukuk tanımaz tavrına karşı sendikamız Belediye-İş, toplu iş sözleşmesi yapmak için 28.08.2012 tarihinde Yüksek Hakem Kuruluna başvurdu. Yüksek Hakem Kurulu; asıl işverenin, işçinin ve işyerinin değişmediğini, eski taşeron Lapis-Makro İş Ortaklığı işçilerinin, hem de yeni taşeron Akis İdeal İş Ortaklığı işçilerinin aynı koşullarda çalıştığını, sevk ve idarenin tamamen itfaiye yetkililerinde olduğunu tespit ederek toplu sözleşmenin yapılmasına karar verdi" denildi.

Yüksek Hakem Kurulu kararının "Türk hukuk sisteminde bir ilk olduğunun" kaydedildiği açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

"Aynı sözleşmede, eski ve yeni taşeron, toplu sözleşmenin tarafı olarak kabul edilerek, toplu iş sözleşmesi yüksek hakem kurulundan yapıldı. Yüksek Hakem Kurulu Başkanlığı tarafından 14.11.2012 tarihinde onaylanan ve 15.04.2010 -14.04.2013 tarihleri arasında üç yılı kapsayan toplu sözleşme ile bir ilke imza atıldı. Yüksek Hakem Kurulu toplu iş sözleşmenin tarafları olarak, hem eski taşeron Lapis-Makro İş Ortaklığı'nı hem de yeni taşeron Akis İdeal İş Ortaklığı'nı muhatap olarak gösterdi. Yüksek Hakem Kurulu tarafından imzalanan toplu sözleşme ile hem eski taşeron Lapis-Makro İş Ortaklığı hem de yeni taşeron Akis İdeal İş Ortaklığı imzaladıkları tarihler itibariyle toplu sözleşmenin tarafı oldular. Bu karar Türk hukuk sisteminde bir ilktir. Yüksek Hakem Kurulu tarafından imzalanan bu sözleşme ile Belediye-İş üyesi olan veya dayanışma aidatı ödeyerek sözleşmenin tarafı olan İstanbul Büyükşehir Belediyesinde çalışan taşeron itfaiye işçileri, 15.04.2010 -14.04.2013 tarihleri arasında üye oldukları tarih itibariyle toplu sözleşmeden yararlanacaklar."

ANKA-30.11.2012

Kaynak: anka