ffa41
Basın-Sol Gazetesi:Kıdem Tazminatının Gaspı Yine Gündemde

AKP iktidarı, yıllardır pek çok hükümetin yapamadığını başarmakta kararlı. Çelik'in açıklamaları işçi sınıfı açısından büyük bir saldırı anlamına gelen kıdem tazminatının fona devrinin 2013 yılında da gündemde olacağını gösteriyor. Bakan Faruk Çelik, kıdem tazminatı konusunun, taşeronlukla ilgili düzenlemelerin yapılması aşamasında bu yıl yeniden gündeme geleceğini açıkladı. 2012 yılında yapılan çalışmaları değerlendirdiği ve 2013 yılı hedeflerini aktardığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı fonunun bu yıl gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya, İadem tazminat sorununun Türkiye'de rakamlar ve yaşanan sorunlar çok bilinerek tartışılmadığını söyleyerek yanıt verdi.

'TAŞERON İŞÇİSİ MAĞDUR!!'

Çalışanların yüzde 9-10'unun İadem tazminatı alabildiğini belirten Çelik, kıdem tazminatı fonu uygulamasını hükümet programına aldıklarını ifade ederek, "Fakat sosyal taraflarla özellikle sendika yasalarını görüşürken bu konu başlığının gündeme gelmemesi konusunda mutabakatımız vardı. Daha sonra Sayın Başbakanımızın sosyal taraflarla uzlaşmadığınız bir konuyu, mutabakat oluşmayan, oluşma ihtimali olmayan konuyu masaya taşımanın, gereksiz yere tartışmanın doğru olmayacağı şeklinde bize ikazı ve değerlendirmesi oldu. Bu çerçevede sosyal taraflarla kıdem tazminatı başlığı altında bir konuyu gündeme getirmedik" dedi. Buna karşın, taşeronluk konusu düzenlenirken kıdem tazminatının yeniden gündeme geleceğini belirten Çelik, "11 ay çalışmasına rağmen İadem tazminatından yoksun olan bu işçilerin maruz kaldığı hukuksuzluğu, haksızlığı hiçbir sendikanın görme mezlikten geleceği kanaatinde değiliz. Mutlaka bunu görmek durumundayız, buradaki haksız uygulamayı değerlendirip, bir çözümü bir masa etrafında bulmak durumundayız. Burada, diyaloga açığız" ifadelerini kullandı.

YENİ TEŞVİKLER GELİYOR

Çelik, istihdam teşviklerinin büyük bir kısmının bu yıl sonunda sona ereceğinin hatırlatılması ve devamı konusunda bir çalışma olup olmadığına ilişkin soruya ise, 49 ili kapsayan teşvilderin sona ereceği ancak dokuz kalemden oluşan teşviklerin daha derli toplu uygulamaya dönüştürülmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Söz konusu teşvikler arasında, kimi durumlarda patronların yeni işe aldıkları işçilerin sigorta primlerinin işveren paylarının işsizlik sigortası fonundan karşılanması da yer alıyor.

657 DEĞİŞİKLİKLERİ GÜNDEMDE

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda gündeme gelen değişikliklerle ilgili çalışmaların bu yıl yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya verdiği yanıtta taraflarla konuşmadan bir şey söylemenin doğru olmadığını belirten Çelik, "Sistemimizin artık yeterli olmadığını herkes kabul ediyor. 657, artık bizim kamu yönetimimiz için dar gelmektedir. O halde bunun üzerinde çalışma yapmak ve bunu sosyal taraflarla paylaşmak, idarenin yapması gereken bir çalışmadır. Bunun dışında bir şey yapmamak aslında suç. Yapılması gerekeni şu anda yapıyoruz ve taraflarla müzakereye açtığımız zaman hangi konularda uzlaşılabilecekse o konular öne çıkacak" dedi. İntibak ödemelerinin 1 Ocak'ta mı, yoksa aylıklarla mı yapılacağına ilişkin soruya, ödemelerin yeni yılla birlikte aylıklara yansıtılacağı yanıtını veren Çelik, "Emekli maaşlarının ödeme tarihlerinde 350 liraya kadar varan maaşa yansımalar olacak. Maaşlar alındığı gün yansımalar görülecek" dedi. Haber Merkezi Ülkemizde emeğe saldırının en ısrarlı ve "kıdemli" başlığı, kıdem tazminatlarının fona devredilmesi konusu oldu. ilk olarak 1950'li yıllarda 2. Çalışma Meclisi'nde gündeme gelen kıdem tazminatlarının kaldırılması, o günden bu yana sermayenin ve hükümetlerin vazgeçilmez başlıklarından biri olmayı sürdürüyor. AKP'Iİ yıllarda ise bu konudaki saldırılar yoğunlaştı. 2010 yılında gündeme gelen ve sonrasında kamuoyuna açıklanan Ulusal istihdam Stratejisi de, kıdem tazminatlarının fona devredilmesi başlığını da içeriyor. Son dönemde kıdem tazminatı tartışmasının yeniden rafa kaldırıldığı hükümet temsilcileri tarafından ifade edilmişti. Faruk Çelik'in önceki gün yaptığı açıklamalar ise, hükümetin kıdem tazminatlarının kaldırılması tehdidini Demokles'in kılıcı gibi işçi sınıfının üzerinde sallandırmayı sürdüreceğini gösteriyor. Kıdem tazminatının kaldırılması ve bir fon kurulmasının yarattığı hak kaybı ise, yalnızca alınan tazminatın miktarını inanılmaz boyutta düşürmekle sınırlı değil. Fon uygulaması aynı zamanda kıdem tazminatının işten çıkarmadaki caydırıcı etkisini ortadan kaldırıyor, toplu para almanın önem taşıdığı askerlik gibi durumlarda bu hakkın kullanılmasını engelliyor, işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanmasını imkansız hale getiriyor.

27.12.2012

 

GÜNDEM