ffa41
Yurt Gazetesi- Asgari Ücret Mühendisin de Derdi

Aralık ayında asgari ücretin saptanmasıyla ilgili çalışmalar başladı. Bu arada mühendislerin de kendilerine özgü bir asgari ücret sorunu var. Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Demeği Politeknik, geçen pazar günü Mimar Sinan Üniversitesi'nde "Mühendis Asgari Ücreti ve Kıdem Tazminatı Çalıştayı" adı altında bir toplantı düzenledi.


Politeknik Başkanı Pınar Hocaoğulları, neoliberal uygulamaların yarattığı işçileşme dalgasının mühendis, mimar ve şehir plancılarını da etkilediğini, bu kesimin de çalışma koşullan açısından güvencesiz bir konuma itildiğini söyledi. Mühendis kesiminin çok uzun saatler ve düşük ücretle çalıştığı, sigorta primlerinin gerçek ücret üzerinden yatırılmadığı, işsizlik sorunu yaşadıkları, kendi meslekleri dışında çalışmaya zorlandıklan ifade edildi. Çalıştayın kolaylaştırıcısı makine mühendisi Ertuğrul Bilir de, "Kapitalist mühendis de var, işçi sınıfının parçası mühendis de, küçük burjuva mühendis de. Ancak mühendislerin yüzde 80'i ücretli.


Üst örgütümüz TMMOB'un mühendisler için özel bir asgari ücret talebi var. SGK ile yapılan protokol çerçevesinde 2013 yılı için mühendisin asgari ücreti brüt 2.700 lira. Neti de 1.900 lira dolayına geliyor" dedi. Bilir, işverenlerin bu ücret altında ücret vermesi halinde SGK'nın denetim yapma yetkisi olduğunu hatırlattı.


Çalıştayda konuşan gazetemiz yazan, değerli arkadaşım Mustafa Sönmez de, asgari ücreti edinebilmek için önce bir iş sahibi olmanın gerekliliği üzerinde durdu. Sönmez, 6 milyona yakın insanın işsiz ve hiçbir geliri olmadığına değindikten sonra yeni üniversitelerin açılmasıyla mühendis arzının da arttığını ve sonuçta çalışma alanlarının daraldığını söyledi.


DİSK Basın Yayın Uzmanı Umar Karatepe de, kıdem tazminatı sorununa değindi. Karatepe, mühendisleri de kapsayan tarzda çalışanların bir bölümünün kıdem tazminatı tavanı sorunu yaşadığını belirtti. Avukat Ümit Erdem de, "Git eşyalarını topla" ya da "Çalışmak istemiyorsan çek git" ifadelerinin de fesih niteliğini taşıdığını, bu tarz muameleye maruz kalan çalışanların kıdem tazminatı talep edebileceklerini ifade etti. Çalıştayda sorunlarını dile getiren mühendisler de, işverenlerin 2.700 lira yatırdığını ancak daha sonra 1.500 liranın gerisini istediklerini, vermeyenleri de işten çıkarma tehdit ettiklerini söylediler. Toplantının sonunda meslek odalarının mühendisin asgari ücreti konusunda tüm üyelerini bilgilendirmesi ve bu talepten vazgeçilmemesi gerektiği vurgulandı. İşte mühendislerin asgari ücret sorunu böyle, bakalım hem mühendisler, hem diğer işçiler ne yapacak?


KAVLAKTAN AÇIKLAMA: Geçen salı günü Hava-İş Genel Kurulu ile ilgili yazdığımız yazıda, sendika başkanı Atilay Ayçin'in Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak'in kongreye müdahale ettiği yönündeki görüşlerini aktarmıştık. Pevrul Kavlak, telefonla arayarak şu bilgiyi verdi:

"Kongreye herhangi bir müdahalem söz konusu değildir. Hava-İş'in eski ve yeni Ankara Şube başkanlarıyla hiçbir şekilde görüşmedim. Sadece bundan 1.5 yıl önce Gökkuşağı grubuyla görüşmüştüm ve kendilerine yardımcı olacağımı söylemiştim. Bunun dışında bir müdahalem olmadı. Seçim öncesinde de son gece Gökkuşağı grubunu arayıp seçimlere katılmaları gerektiğini söyledim. Ancak işverenin katılmama yönünde baskısı olmuş. Şimdi de genel kurulun iptali için dava açarlarsa yardımcı olacağımı belirttim".

13.12.2013

 

 

GÜNDEM