Sendikamız Genel Yönetim Kurulundan Şube Başkanlıklarına bilgilendirme yazısı

Sendikamız Genel Yönetim Kurulu'ndan Şube Başkanlıklarına bilgilendirme yazısı

BELEDİYE-İŞ SENDİKASI ŞUBE BAŞKANLIKLARI’NA

İlgi : Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü 23.03.2020 tarih ve 805086sayılı ‘‘Koronavirüs Tedbirleri’’ yazısı hakkında;

Sendikamızca yapılan değerlendirme sonucunda; Toplu İş Sözleşmesi prosedürü başlatılan her türlü sürecin devam ettirilmesi ve nihai durumun görevli makam (İŞKUR İl Müdürlükleri, Arabulucu, Yüksek Hakem Kurulu) aşamasına kadar getirilmesi gerekmektedir.

1- Bakanlık ve İŞKUR İl Müdürlüklerinin hangi iş ve işlemleri duracak?

a) Yetki tespiti: Sendikalar yeni yetki başvurusunda bulunabilecek ancak Bakanlık çoğunluk tespitlerini bekletecektir. Yetki tespitleri gönderilmeyecektir.

b- Yetki belgesi: Yetki tespiti gelmiş işyerleri ile ilgili olarak sendikalara yetki belgeleri verilmeyecektir.
c- İlk toplantının düzenlenmesi: İşveren ile yer gün tespiti konusunda anlaşılamaması durumunda İŞKUR İl Müdürlükleri’nden talep edilen ilk toplantının yapılması talepleri İŞKUR Müdürlükleri’nce yerine getirilmeyecektir. Bu aşamada süreç İŞKUR İl Müdürlüğü toplantı düzenleyene kadar bekleyecektir.

d- Resmi Arabuluculuk işlemleri:

1- İşverenin belirlenen toplantıya gelmemesi ya da toplu görüşmeye devam etmemesi üzerine sendikalar “Resmi Arabulucu” talep edecek ancak bu talebi İŞKUR Müdürlüğü’nce karşılanmayacaktır.

2- 60 günlük toplu görüşme takviminin tamamlanması ya da toplu görüşme süreci içerisinde uyuşmazlığın tutulması durumunda; sendikalar “Resmi Arabulucu” talep edecek ancak bu talepleri karşılanmayacaktır.

3- Resmi arabulucu belirlenmiş, görev süresi devam ediyorsa görevli arabulucu tarafından toplantı düzenlemeyecek ve bekleyecektir.

e- Uyuşmazlık raporu ve diğer tebligatlar: Arabulucu raporu tebligatı yapılmamış ise bu raporlar taraflara gönderilmeyecek ve bekletilecektir. Aynı şekilde toplu iş sözleşmesi süreçleri ile ilgili görevli makamın yapacağı her türlü tebligat bekletilecektir.

f- Grev oylaması: Uyuşmazlık raporu ulaşmış ise son 60 günlük takvim devam eder. Şayet sendikanın aldığı grev kararına ilişkin grev oylaması talebi görevli makama bildirilecek ancak görevli makamca grev oylaması yapılmayacak ve bekletilecektir.

g- Yüksek Hakem Kurulu çalışmaları: TİS görüşmeleri içerisinde Yüksek Hakem Kurulu ‘’Özel Hakem’’ seçilmiş ise dosya hazırlanıp Yüksek Hakem Kurulu’na başvurulacak ancak bu süre içinde Yüksek Hakem Kurulu çalışmaları da duracaktır. Başvurular yapılacak ancak dosyaların görüşülmesi bekletilecek.

2- 6356 sayılı Kanun’da belirtilen tüm görüşme takvimi ve işlemler donduruluyor mu?
Sendikalar yetki belgesi almış olduğu işyerlerinde toplu sözleşme mevzuatına uygun olarak işlemlerini yerine getirmeye devam edecektir.

Sendikalar yetki düşürücü sürelere yine dikkat etmek zorunda!!!

Bunlar;
· Yetki belgesinin geldiği tarihten itibaren 15 gün için çağrı yapılması,
· İlk toplantının 30 gün içinde yapılması,

· Uyuşmazlık tespiti ya da 60 günlük toplu görüşme takviminin sonunda 6 iş günü içinde “Resmi Arabulucu” talebinde bulunulması,

· Resmi arabulucunun uyuşmazlık raporu sendikaya ulaşmış ise; grev yasağı olan işyerleri için 6 iş günü içinde YHK’ya başvuru yapılması, grev yasağı olmayan işyerlerinde tebligat sürelerine uyarak grev kararı alınması.

3- Bakanlığın bu yazısı yetki düşürücü sürelerin önüne geçiyor mu?

Toplu görüşme süreci olan işyerlerinde idare (Çalışma Genel Müdürlüğü ve İŞKUR İl Müdürlükleri) tarafından yerine getirilecek işlemler aşamasında süreç kendiliğinden durmuş oluyor. Bu durum toplu sözleşme takvimini de durdurmuş olacağından devamındaki yetki düşürücü süreleri de durduruyor.

4- Grev prosedürü başlamış ise grev süreci durur mu?

Şayet uyuşmazlık raporu tebligatları sendikaya yapılmış ise 60 günlük süre işlemeye devam eder. Grev oylaması talebi yapılmışsa İŞKUR grev oylaması yapmayacaktır.

5- Taraflar bu süre içerisinde toplu görüşme yapabilecek mi? Toplu iş sözleşmesi imzalayabilecek mi?

Yetki belgesi alınmış, görüşme çağrısı yapılmış, toplu görüşme takvimi devam eden işyerlerinde
taraflar toplu görüşme yapabilir ve anlaşmaları halinde toplu iş sözleşmesi imzalayabilir.

6- Sendika üyelik ve istifa işlemlerinde herhangi bir sınırlandırma var mı?

Sendika üyelik ve istifa işlemleri e-devlet üzerinden aynen devam edecek. Dolayısıyla örgütlenme çalışmaları devam eden işyerlerinde yeni üye kayıt çalışmaları aynen devam edecek.

Bu vesile ile sağlıklı günler diler, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

BELEDİYE-İŞ SENDİKASI GENEL YÖNETİM KURULU