ffa41
Her Yer 1 Mayıs, Her Yer Dayanışma…(1)

İzmir'den Denizli'ye, Mersin'den Antalya'ya Zonguldak'tan Artvin'e kadar yurdun dört bir yanında sokağa çıkan emekçiler, işçi sınıfının “Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü 1 Mayıs’ı” kitlesel mitinglerle coşku içerisinde kutladı.

 

İstanbul

Taksim, bu yıl da Küba'dan sonra en kalabalık 1 Mayıs kutlamasına ev sahipliği yaptı. 500 bine yakın emekçi, saat 14.00'de tek ses oldu: Faşizme karşı omuz omuza.

1 Mayıs İşçi Bayramı, Taksim Meydanı'nda yüz binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. AKP karşıtlığının öne çıktığı kutlamalarda, birleşik mücadele vurgusu yapıldı.

500 bine yakın emekçinin katıldığı Taksim'e 3 koldan girildi. 1 Mayıs'ın en renkli ve kalabalık kortejini Şişli oluşturdu.

Sendikal Güç Birliği Platformu ise Türk-İş'in merkezi olarak Bursa'da olma kararına rağmen Taksim'deydi. Sendikal Güç Birliği'nin kortejinde, iş cinayetleri, taşeronluk, güvencesiz çalışmaya karşı tepki öne çıktı. Belediye-İş Sendikası İstanbul Şubelerinin üyeleri de bu kortejde " Yaşasın 1 Mayıs, Hükümet istifa, Baskılar bizi yıldıramaz, Yaşasın halkların kardeşliği, Faşizme karşı omuz omuza, Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganlarıyla Taksime yürüdü. Yaklaşık 2 bin belediye işçisinin disiplinli ve coşkulu tavrı dikkat çekti. Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin'in ses aracından "Hükümet istifa" sloganına, Sendikal Güç Birliği Platformu korteji güçlü bir şekilde katıldı. Türk-İş'e bağlı Türk Harb-İş, Selüloz-İş gibi sendikalar da Türk-İş'in çağrısına uymayarak Bursa'ya gitmedi ve Taksim'de katıldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, "AKP medyadan elini çek" dövizleriyle 1 Mayıs'a katılırken, "Dışarıdaki Gazeteciler" de alandaydı.

İzmit’teki kutlamaların yanında, çok sayıda sendika yöneticisi ve üye de İstanbul Taksim’deki kutlamalara katıldı. Belediye-İş Sendikası’nın ağırlıkta olduğu, Halkevleri üyelerinin de yer aldığı Kocaelili grup, 1 Mayıs’ta İstanbul Taksim’deydi.

Belediye-İş Sendikası Kocaeli 2 Nolu Şube Başkanı Osman Şar’ın önderliğindeki Belediye-İş üyeleri, kontrol noktasından geçerek, İnönü Stadı’nın yanından sloganlarla Taksim Meydanı’na girdiler.

İstanbul’da en kitlesel katılımı Türk Metal'den istifa eden Bosch işçileri gerçekleştirdi. Bursa'da gelen Bosch işçileri, canlı yürüyüşleri ile ilgi odağı oldu. İşçiler, sık sık "Biz biz biz Bosch işçisiyiz. Sarı sendikayı gönderceğiz" sloganı attı.

Yoğun iş cinayetleri ile karşılanan 1 Mayıs'ta işçilerin yoğun olarak "yaşam hakkı" talebini dile getirdiği görüldü.

Oyuncular ve taraftarlar kitlesel katıldı

Şişli kolunun en çok ilgi odağı olan kortejleri Oyuncular Sendikası ve taraftar grupları oldu. AKP'nin tiyatroları özelleştirme niyetine oyuncular, 1 Mayıs alanından yanıt verdi: "Serseriler burada Tayyip nerede?"

Çarşı, Tek Yumruk, Devrimci Trabzon, FenerbahChe, Sol Açık gibi taraftar grupları geçen yıllara göre daha kalabalık olarak 1 Mayıs'a katıldı. Taraftar gruplarının hemen hepsi pankartları ve sloganlarıyla AKP karşıtlığını gösterdi.

Canlı bir diğer kortej Tarlabaşı'ydı. Bu kortejde iş cinayetleri ve Suriye'ye yönelik emperyalist müdahale vurgusu öne çıktı.

Görsel, coşkulu ve renkli kortejleriyle dikkat çeken Feminist kadınlar, yoğunlukla ev işçi şiddet ve görünmeyen emek konusunu 1 Mayıs alanına taşıdı.

Genç 1 Mayıs

1 Mayıs'ın her 3 kolunda da gençlerin yoğun katılımı vardı. Kortejlerde gençlerin yoğun katılımının yanı sıra, gençlik örgütlerinden Öğrenci Kolektifi, Dev-Lis, Özgürlükçü Gençlik Derneği en kalabalık kortejleri oluşturdu.

Ayrıca kadınlar da sendikaların dışındaki kortejlerde yoğun olarak görüldü. Sendikalarda ise  kadınların sayısı geçen yıla göre fazlaydı.

Alanda barış ve kardeşlik talebi

1 Mayıs alanı ve kürsüsünde, barış ve kardeşlik vurgusu ön plana çıkarken, saat 14.00'da tüm ülke ile birlikte atılan "Faşizme karşı omuz omuza" sloganına yüz binlerce kişi katıldı. Kortejlerde öne çıkan AKP karşıtlığı, kürsüde yapılan konuşmalarda da görüldü. Bunun yanı sıra iş cinayetleri, hak gaspları, barış ve kardeşlik vurgusu vardı.

1 Mayıs alanı, sık sık "Baskılar bizi yıldırımaz" sloganı ile çınladı, kürsüden yapılan konuşmalarda da AKP'nin baskılarına karşı boyun eğilmeyeceği vurgusu vardı.

Ankara

İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta Ankara’da alanlar; kadın, erkek, genç, yaşlı işçi ve emekçilerle doldu. Emekçiler tüm yurtta olduğu gibi İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta sesini yükseltmek, taleplerini dile getirmek için alanlara aktılar. Türk-İş, DİSK, KESK ve meslek örgütlerinin katıldığı Sıhhiye Meydanı’ndaki mitingde AKP’nin işçi ve emekçi düşmanı politikalarına tepki vardı. Sıhhiye Meydanı son yılların en kitlesel 1 Mayıs’ına tanıklık ederken, Yandaş Sendikalar  Hak-İş ve Memur-Sen’in Tandoğan’daki mitingine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik katıldı.

Sabah saatlerinden itibaren alanlar hareketlendi. KESK, DİSK, TMMOB ve Ankara Tabip Odası’nın “Emek, Barış, Eşitlik, Özgürlük ve Adalet” talebiyle çağrısını yaptığı Sıhhiye Mitingi için işçi ve emekçiler, kadınlar ve gençler kitleler halinde buluşma yeri olan Ankara Garı’na aktı. Gar önü, renk renk bayraklar, pankart ve dövizlerle adeta baharın tüm renklerini bir araya getirdi.

Ankara’da Türk-İş’e bağlı sendikalar talepleri ve “Türk-İş uyuma, AKP’ye yem olma” sloganıyla alana aktılar. Türk-İş’in kitleselliği akıllara “Türk-İş yerelde kutlamalara müdahale etmeseydi katılım daha da güçlü olmaz mıydı?” sorusunu getirdi.

Türk-İş’e bağlı sendikaların buluşma yeri Sezenler Sokak oldu. Türk Metal Ankara Şubeleri, Demiryol-İş, Tes-İş Ankara 1 No’lu Şube  üyesi işçiler “Türk-İş” pankartı arkasında yürüdüler. Belediye-İş EGO Şubesi,  Tez Koop-İş Ankara Şubeleri, Basın-İş, Petrol-İş ve Hava-İş’in Ankara şubeleri ise Sendikal Güçbirliği ortak pankartıyla yine Türk-İş pankartının arkasında yer aldılar. Belediye-İş EGO Şubesi üyeleri “Baskılar bizi yıldıramaz, yaşasın örgütlü mücadelemiz, yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarını sık sık haykırdılar. Kitle sloganlarla buluşma noktası olan Gar’a yürüdüler.

Sanatçılar, tiyatrocular kendi pankartlarını açarak, AKP’nin sanata müdahalesini, tiyatroların özelleştirileceği söylemlerini protesto ettiler.

TMMOB ve bağlı odalar, Türk Tabipleri Birliği ve Ankara Tabip Odası, AKP’nin meslek alanlarına müdahalesine sloganlarla tepki gösterdiler. Meslek örgütleri AKP’nin KHK’lerle meslek alanlarını daraltmasına ve gittikçe tırmanan sağlıkçılara yönelik şiddete de tepkilerini alana yansıttılar.

Geçtiğimiz yıl iki ayrı patlamada 20 işçinin yaşamını yitirdiği Ostim işçileri de 1 Mayıs alanına, “emek sömürüsü ve işçi cinayetlerine son, insanca yaşayacak ücret ve çalışma koşulları istiyoruz” yazılı pankartıyla katıldılar.

Miting Sıhhiye Meydanı’nda yapılan konuşmalarla sona erdi

İzmir

İzmir'de Türk-İş’e bağlı sendikalar, DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TEB’in birlikte organize ettiği miting, Gündoğdu Meydanı’nda yapıldı. Yaklaşık 80 bin kişinin katıldığı mitingde sendikal örgütlenmenin önündeki engeller, taşeron sistemi, yeni sendikalar yasası, özelleştirmelere karşı güvenceli çalışma, işçi sağlığı ve güvenliği, kıdem tazminatı hakkının korunması talepleri öne çıktı. Mitingde ayrıca, zamlar protesto edilirken, Ortadoğu’da barış talebi dile getirildi. Kürsüden tutuklu sendikacılara, aydınlara ve gazetecilere selam gönderildi.  

Belediye-İş üyeleri İzmir halkının bayramını kutladı.

Belediye-İş Sendikasının üyeleri sabah saat 09.00’dan itibaren İzmir Şubeleri Binasının önünde toplanmaya başladı. Miting arabasında çalan müzik eşliğinde gönüllerince saatlerce halay çektiler. Belediye-İş üyelerinin coşkusu görülmeye değerdi… Saat 11.00’e geldiğinde yürüyüş korteji oluşturuldu. Kortejde çevre belediyelerden katılan belediye işçileri de vardı. Yaklaşık 2 bin belediye işçisi artık “Yaşasın 1 Mayıs” pankartıyla yürüyüşe hazırdı. Kortej Basmane-Alsancak güzergahı üzerinden yürüyüşe geçti. Belediye-İş üyeleri yol boyunca, “Yaşasın 1 Mayıs, İşte 1 Mayıs alanlardayız, yaşasın örgütlü mücadelemiz, faşizme karşı omuz omuza, İş ekmek yoksa barışta yok, yaşasın işçilerin birliği, yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarını attılar.

Yol boyunca yine sık sık “Belediye işçileri İzmir Halkının 1 Mayıs Bayramını kutluyor” anonsu yapıldı. Apartmanların balkonlarına ve pencerelerine çıkan vatandaşlar belediye işçilerine alkışlarla karşılık verdi. Belediye işçileri de alkışlarla onlara karşılık verdi. Yine yol boyunca işçiler,“Kıdem Tazminatı gaspına hayır, güvencesiz çalışmaya hayır, esnek çalışmaya hayır, taşeronluk sistemine hayır, iş kazası ölümlerine hayır, örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın, İzmir’i AKP’ye teslim etmeyeceğiz” slogan taleplerini haykırdılar ve  hükümetin "savaş kışkırtıcı" tutumuna tepki gösterdiler..

Alsancak Limanı önüne gelindiğinde Belediye işçilerinin buraya girişi görülmeye değerdi. “Belediye-İş Sendikası ve üyeleri sınıf kardeşlerimizin bayramını kutluyor” anonsu, diğer sendikaların üyelerince alkışlarla karşılandı. Buradan Gündoğdu Meydanına doğru yürüyüş sırasında Belediye işçilerin coşkusu en üst noktaya çıktı. İşçiler,“Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek, İzmir’i AKP’ye teslim etmeyeceğiz, Yaşasın 1 Mayıs”sloganlarıyla alana girdi.

Kürsüden birlikte mücadele çağrısı

Mitingde Tertip Komitesi’nin hazırladığı ortak metni Billur Tuz işçisi Mehtap Tekin okudu.
1 Mayıs 2012’yi emeğin kazanılmış haklarına yönelik yeni saldırıların gündeme geldiği bir dönemde sınıf kardeşliğini yükselterek gerçekleştirdiklerini belirten Tekin, “Ülkemizin dört biryanında işçi sınıfının, emekçilerin sendikalaşma ve hak alma mücadelesi her geçen gün daha da yaygınlaşıyor” dedi. İktidarın dayatmaları sonucu, örgütsüz, güvencesiz, korumasız ve güvenliksiz bırakılan işyerlerinde üst üste yaşanan iş cinayetlerinde büyük artış yaşandığını dikkat çeken Tekin, her türlü hak alma çabasının ve mücadelesinin baskı ve şiddetle durdurulmak istendiğini, kentsel dönüşüm adı altında kentlerin yağmalandığını, kâr uğruna çevrenin talan edildiğini belirtti. Tekin, işçi sınıfının ve halkın kazanılmış haklarını korumak üzere herkesi mücadeleye çağırdıklarını vurguladı.

İstanbul/Gaziosmanpaşa

Gaziosmanpaşa Belediyesi’nde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü birlik ve coşku içinde kutlandı. Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nde yapılan işçi bayramı kutlamalarında sanatçı Hasan Kaya’nın ezgileriyle davul zurna eşliğinde halaylar çekilirken, belediye çalışanlarının sergilediği birlik ve beraberlik görüntüleri örnek bir kutlama olarak dikkat çekti.

Büyük bir dayanışma içinde geçen toplantıda bir konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı Av. Arif Parlakkılıç, tüm dünyada birlik, beraberlik ve dayanışma günü olarak kutlanan 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü' nün ülkemizde de coşku içinde kutlanmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sendikamızın ve tüm çalışanlarımızın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun” dedi.

Belediye İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Cavit Korkmaz da yaptığı konuşmada, bugüne kadar Gaziosmanpaşa Belediyesiyle uyum içerisinde çalıştıklarını belirterek, “Belediyemizin tertiplediği bu bayram kutlamasında birlikte olmak bizi gururlandırdı. İşçilerin bu anlamlı günü için kutlama düzenleyen Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol’a tüm işçiler adına teşekkür ediyorum’’dedi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, tüm dünyada birlik, beraberlik ve dayanışma günü olarak kutlanan 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü’nün emeğe verilen değerin ve gösterilen saygının en derin ifadesi olduğunu belirterek, “Daha aydınlık mutlu bir Türkiye özlemiyle tüm işçi kardeşlerimin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum” dedi.
Daha sonra Belediye İş Sendikası Örgütlenme Genel Sekreteri Ali Çelenk tarafından verilen teşekkür plaketini Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol adına Belediye Başkan Yardımcısı Av. Arif Parlakkılıç aldı. Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcılarının da hazır bulunduğu toplantıda daha sonra işçilerle hep birlikte yemek yenip, halaylar çekildi.

 

 

GÜNDEM