ffa41
Basýndan Yurt Gazetesi-Atilla Özsever-FON´DAN GAP´A VAR,KIDEM´E NEDEN YOK?

Ýþsizlik Sigortasý Fonunda 30 Eylül 2013 tarihi itibariyle fon gelirleri 91,5 milyar TL'ye ulaþtý, giderler çýkarýldýktan sonra fonun toplam varlýðý 67,5 milyar TL düzeyinde bulunuyor.

Ýþsizlik Sigortasý'nýn uygulanmaya baþladýðý Mart 2002'den 30 Eylül 2013 tarihine kadar iþsizlere verilen ödenek miktarý ise 6,5 milyar TL.

Yani; 11 yýlý aþkýn sürede iþsizlere fondaki paranýn sadece yüzde 7'si iþsizlik parasý olarak verilmiþ! Oysa 2008-2013 yýllarý arasýnda, fondan GAP'a (Güneydoðu Anadolu Projesi'ne) 11,5 milyar TL aktarýldý. Ýþsizlik Sigortasý Fonundan yapýlan bu aktarmanýn oraný da yüzde 12,6'yý buluyor.

Yani, iþsizler için oluþturulan fon, gerçek amacýna uygun olmayan bir biçimde, 2 katýna yakýn bir miktarda, baþka yerler için harcanmýþ durumda.

Ayrýca, halen 224 bin kiþiye iþsizlik parasý ödeniyor. Bu durumda, resmi 2,5 milyon iþsizden ancak yüzde 9'u, yani her 100 iþsizden sadece 9'u iþsizlik parasý alabiliyor! Öte yandan; iþsizlik parasý da, en fazla brüt asgari ücretin yüzde 80'i kadar, yani 817 TL.

 

Ýþsizlik Fonu bünyesinde bir de Ücret Garanti Fonu var. Ýþverenin konkordato ilan etmesi ya da iflasý halinde, ödeme güçlüðüne düþmesi durumunda, bu fondan çalýþanlarýna ödenmeyen üç aylýk ücreti verilebiliyor.

 

30 Eylül 2013 tarihi itibariyle 82,1 milyon TL'lik giderler düþüldükten sonra, Ücret Garanti Fonu'nda 216,7 milyon TL bulunuyor. Bu fondan da, 256 kiþiye toplam 723 bin TL.'lik bir ödeme yapýlmýþ. Yani; Ücret Garanti Fonu'nda biriken toplam 299 milyon liranýn ancak binde 2,4 u oranýnda bir ödeme gerçekleþtirilmiþ! Günümüzde kýdem tazminatý tartýþmalarý sürüyor. Ýþverenler çeþitli ödeme güçlüklerinden söz ediyorlar. Aslýnda amaç, kýdem tazminatýný belli bir süre sonra tamamen tasfiye etmek.

 

AKP Hükümeti de, bu tasfiyenin hukuki yapýsýný oluþturmak için, taþeron iþçilerinin maðduriyetini de bahane ederek, Kýdem Tazminatý Fonu uygulamasýný gündeme getirmek istiyor.

 

Defalarca yazdýk; taþeron iþçilerinin hizmet sürelerini istismar edip girdi-çýktý yaparak, kýdem tazminatý ödemesinden yoksun býrakýlmasýna karþý, mevcut yasada hükümler var, 'zincirleme akit' kavramý çerçevesinde kýdem tazminatý ödenmesi söz konusu. Öte yandan, madem ödeme güçlüðüne düþen iþverenler için Ücret Garanti Fonu diye bir fon, Ýþsizlik Sigortasý Fonu içinde yer almýþ, kýdem tazminatý ödenemeyen iþçiler de bu fonun kapsamýna alýnabilir. Zaten DÝSK'in böyle bir önerisi var.

 

DÝSK, "Ücret Garanti Fonu kapsamý geniþletilerek, iþverenin ödeme güçlüðüne düþmesi durumunda, ödenmemiþ ücretin yanýnda ödenmemiþ kýdem tazminatý da kapsama alýnmalýdýr" diyor.

 Sigorta primi ile de benzer bir durum söz konusu. Eðer iþveren, iþçi için sigorta bildiriminde bulunmuþ fakat daha sonra sigorta primini ödememiþse, SGK iþverenden bu primi tahsil etmek için gereken yaptýrýmlarda bulunuyor ancak 'iþçinin sigorta primi ödenmedi' diye, ödenmeyen süreleri boþta geçmiþ saymýyor, çalýþmýþ olduðunu kabul ederek emeklilik hizmetine dahil ediyor.

 

Kýdem Tazminatý için de ayný mantýk geçerli olabilir, herhangi bir hak kaybýna gerek kalmadan Ücret Garanti Fonundan ödeme gerçekleþtirilebilir. Ýþsizlik Fonu'ndan ilgisiz bir biçimde GAP'a milyarlarca lira aktarýlýrken, niçin kýdem tazminatý ödemesine kaynak aktarýlmasýn.

 

Yurt 11.10.2013

 

 

GÜNDEM