ffa41
Basından Aydınlık:Taşerona Karşı Omuz Omuza

Hava-İş Sendikasının, işten çıkarılan 305 THY işçisinin işe geri alınması için düzenlediği, 19. haftasına giren eylemine taşerona karşı mücadele veren diğer sendikalar da destek verdi. Eyleme Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Belediye-İş, Yol-İş ve Kristal-İş Sendikası üyeleri de katıldı.


HAVAYOLU İŞÇİSİ HAKLIDIR

Hava-İş eyleminde bir araya gelen sendikalar birlik mesajı verdi. Eylemde hükümetin sendikaları ortadan kaldırarak, taşeronlaştırmayı yaygınlaştırmak istediğine dikkat çekildi

İşten çıkarılan 305 Türk Hava Yolu (THY) işçisinin, işe geri alınması için her hafta bir meydanda eylem yapan Hava-İş Sendikası, eylemlerinin 19. haftasında Bakırköy Özgürlük Meydan'mdaydı. Eyleme taşeron sistemi ile en çok sorun yaşayan sendikaların yoğun olarak katılması dikkatleri çekti.



Genel Maden İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Belediye-İş, Yol-İş, Atatürk Spor ve Yaşam Köyü İşçileri, DHL İşçileri, ve Kristal-İş Sendikası üyelerinin de katıldığı eyleme CHP, İşçi Partisi ve TKP de destek verdi. İşçiler sık sık "Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz" ve "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları attı.



Kazalar kader değil Hava-İş Sendikası adına basın açıklamasını işçi Deniz Eralp yaptı. Son dönemde taşeronlaşma ile artan iş cinayetlerine de değinen Eralp, iş kazalarının kader olmadığım, kâr hırsı nedeniyle işverenlerin, işçiye dayattığı cinayetler olduğunu söyledi. İşçinin her yerde aynı sorunları yaşadığına işaret eden Eralp, "Havacılık işlerinde grev yasağı getirilirken amaçlananın, sendikasız, örgütsüz ve toplu iş sözleşmesiz bir havacılık sektörü yaratmak dolayısı ile taşeron sistemini engelsiz ve karşı çıkılmadan kolayca yaygınlaştırmak olduğu açıktır. İşte biz böyle bir tehlikeyi sezdiğimiz için onurluca grev yasağına karşı çıktık" dedi.



Kabin memurları rahatsız THY'da yaşanan işten çıkarmalarla kabin memuru sıkıntısı yaşandığım aktaran Eralp, "Son bir yıl içinde THY A.O'da onlarca kabin memuru sadece sağlıklarım korumak için doktora gittikleri ve rapor aldıkları için işten çıkarıldılar. İşçilere artık en temel hak olan hastalanma ve tedavi olma hakkı bile çok görülüyoru.



Bu nedenle seferler minimum ekiple yapılabiliyor. Uçuş görevine sadece 'İşten çıkarılırım' korkusuyla giden kabin memurların kulakları kanıyor. Kabin memurlarına 'Hasta da olsanız müşterilere patronunuz gibi davranın' diyor" diye konuştu. Ocak ayı bilançosu: 68 ölü Hava-İş eylemine katılan İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, hazırladığı Ocak Ayı İş Kazaları Raporu'nu açıklandı. Basından ve emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler doğrultusunda hazırlanan raporda, 2013'ün ilk ayında en az 68 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.



İşçi ölümlerinin 16'sının madencilik, 15'inin inşaat ve 10'unun metal sektöründe yaşandığı bilgisine yer verilen raporda, ölülerin 11'inin Zonguldak'ta, 10'nun Gaziantep'de, 6'sının İstanbul'da, 4'nün ise İzmir'de yaşandığı belirtildi.

 

4.02.2013 Aydınlık

 

 

GÜNDEM