ffa41
Basından-www.cumhuriyet.com.tr | -İşçi tam kadro istiyor

Taşeron işçilerine kadro düzenlemesinde “KİT”lerin” yanı sıra “mevsimlik işçilerde” de sorun var. Hükümet bu işçilerin çalışma sürelerinin 5 ay 29 günden, 9 ay 29 güne çıkarılacağını açıkladı ancak sendikaları ikna edemedi. Sendikalar ve mevsimlik işçiler ya tam kadro ya da 12 aylık iş istiyor. Taşeron işçileri ayrıca, yeni modele geçişte izin ve tazminatta da belirleyici olacak olan kıdemlerinin aynen korunmasını talep ediyor. Tasarı Meclis’e sunulmadığı ve kamuoyuna da açıklanmadığı için “kıdemin” düzenlenip düzenlenmediği ya da nasıl düzenlendiği ise şimdilik bilinmiyor.

Kamuda mevsimlik, geçici işçiler hemen hemen birçok kurumda çalışıyor. Özellikle, çay işletmelerinde, orman işlerinde, şeker fabrikalarında, demiryollarında, tarım işletmelerinde çok sayıda mevsimlik, geçici işçi görev yapıyor. Yaklaşık 25 bin mevsimlik işçi, yılın 5 ay 29 günü çalıştırılıyor. Yılın geri kalanında ise taşeron şirketlere girerek oralarda çalışmaya devam ediyorlar. Yılın tamamında çalıştırılmadıkları için de kıdem, izin gibi haklarını da alamıyor. Bu işçiler yıllardır kadro istiyor.

Sınır 9 ay 29 gün

Hükümet, taşeron düzenlemesi ile birlikte bu işçilerin çalışma sürelerinin de 4 ay uzatılacağını açıkladı. İşçilerin çalışma sürelerinin 9 ay 29 güne çıkarılacağı bildirildi. Ancak buradada 9 ay 29 günün üst sınır olması bekleniyor. Yani bütün mevsimlik işçilerin çalışma süresi 9 ay 29 gün olmayacak. İşe göre çalışma süresi de daha kısa olabilecek. Oysa işçiler ve sendikalar tam kadro istiyorlardı. Hükümetin kadro yerine süreyi 9 ay 29 güne kadar uzatması işçileri de sendikaları da ikna etmedi. Süre uzatımı sendikaların beklentilerini karşılamadı.

Sendikalar mevsimlik işçilere tam kadro verilmesi talebini hükümete iletirken, tasarının bu halde Meclis’e gönderilmesi halinde ise görüşmeler sırasında taleplerini bir kez daha dile getirecek. 3 işçi konfederasyonu da mevsimlik işçiye kadro istiyor. Türkİş, geçici işçilerin kadroya alınmasını talep ediyor. Kadro verilmiyorsa da geçici işçilerin kurumlarında 12 ay üzerinden çalışmalarını istiyor.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da, “Düzenlemenin eksik tarafları olabilir... Gönlümüz geçici ve mevsimlik işçilerin 1 tam yıl çalışabilmesiydi. Kanun tasarısı görüşülürken bu süreçte daha aktif çaba göstereceğiz. Taşeron düzenlemesinin bizim taleplerimiz doğrultusunda tamamlanması için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi. DİSK de tüm taşeron işçilere ayrımsız, koşulsuz kadro verilmesini istiyor

19.12.2017

 

GÜNDEM