ffa41
Basından-aydınlık-Emekli olup taşeronda çalışan sokağa atılacak

KHK'yla çıkarılan ‘kadro düzenlemesi’ yeni sorunları getirdi. Emekli olup da geçinemediği için çalışan işçiler kapsam dışında tutulduğundan kapı önüne konacak

Taraflarla müzakere edilmeden, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile çıkarılan “kadro düzenlemesi” şimdiden hayal kırıklığı yarattı. Özel ve kamu sektörü dahil üç milyonu aşkın taşeron işçisi düzenlemeden yararlanamayacak. Kamuda, kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) hariç sadece “personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında” çalıştırılanlara bazı şartları yerine getirmek kaydıyla “sözde kadro”ya geçme imkanı tanındı. Mal, yapım işi ve danışmanlık ihaleleri ile çağrı merkezleri ve hastane bilgi, yönetim sistemi hizmetlerinde çalıştırılanlar kapsamdışında tutuldu.

İl özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde “personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında (çöp toplama, temizlik, park ve bahçe dahil)” çalışan taşeron işçileri ise bu kurum ve kuruluşların iktisadi teşebbüslerinde işçi olarak istihdam edilecek. Ancak kamuda olsun belediye ve il özel idarelerinde olsun çalışırken emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığına hak kazananlar düzenlemeden yararlanamayacak. Emekli olmasına rağmen ya da emekliliğe hak kazanmış olup henüz emekliye ayrılmayıp çalışmaya devam eden çok sayıda taşeron işçisi işten çıkarılacak.

‘EMEKLİLER MECBUREN ÇALIŞIYOR’

Konuyla ilgili Aydınlık’a konuşan Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, genel işler hizmet kolunda 30 yıl çalışıp emekli olduktan sonra ortalama 10 yıl yaşayan kimsenin olmadığının altını çizerek, “Eğer insanlar 25-30 yıl çalışıp da hâlâ çalışma ihtiyacı duyuyorsa bunu, ailelerini namerde muhtaç ettirmemek için yapıyorlar. Çünkü aldıkları emekli ücretleriyle geçinemiyorlar” sözleriyle emeklilerin çalışma mecburiyetinin nedenlerine dikkat çekti. Ülkeyi idare edenlerin “Bu asgari ücretle bal gibi geçinilir” dediğini aktaran ve bunun gerçeği yansıtmadığını belirten Yurdakul, “Geçinsinler de görelim. Bir insan 30 yıl çalışıp belli bir yaşa geldikten sonra zevk için çalışmıyor, mecbur olduğu için çalışıyor” dedi.

‘SOSYAL DEVLET OLSA BÖYLE OLMAZDI’

Yurdakul, emekli olup da kamuda çalışan taşeron işçilerinin KHK ile yapılan düzenleme nedeniyle işsiz kalacağını hatırlatarak şunları söyledi: “İşten çıkarıldıktan sonra muhtemel özel istihdam bürolarının eline düşecekler. Oralarda günlük çalışmaya başlayacaklar ya da pazarlarda bir şeyler satmaya çalışacaklar; ayakta durmak için ne gerekiyorsa onu yapacaklar. Bu ülkede iş bulamayanlar ne yapıyorsa, ne yapmaya çalışıyorsa onu yapacaklar. Sosyal devlet olsa bu böyle mi olurdu?” Herkesin emeklilikten sonra ebediyete kavuşana kadar rahat bir yaşam sürme hakkı olduğunu ifade eden Yurdakul, “Bunu sağlayacak olan sosyal devlettir. Bizde sosyal devlet olmadığı için emekliler çalışma mecburiyetinde kalıyor. Şimdi bu düzenleme ile bunu da ellerinden alıyorlar” dedi.

EV KREDİMİ NASIL ÖDEYECEĞİM

Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı Akıncı Bakım İşletme Şefliği’nde çalışırken emekli olup aynı kurumda taşeron işçisi olarak çalışmaya devam eden 54 yaşındaki Abidin Oral, emekli olduktan sonra borçları ve ev kredisi olduğu için çalışmaya devam ettiğine dikkat çekti. İki çocuk okuttuğunu belirten Oral, “Taşeron KHK nedeniyle, emekli olup da çalışanlar işten çıkarılacak. Onlardan biri de benim. Ben bin 1600 lira emekli maaşı alıyorum. Ev kredisi aylık bin 800 lira. İşten çıkarıldıktan sonra bunu nasıl ödeyeceğim? Kredimizi ödeyemediğimiz için aldığımız evi bile elimizden alabilirler. Her ihtimali düşünmeye başladım. Hükümetin de bu konuda çözüm üreteceğini düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

TARIK TEKGÖZLİ

 03.01.2018

 

GÜNDEM