ffa41
Basından- Yurt Gazetesi - Atilla ÖZSEVER - THY işvereninin grev kırıcılığı inadı

Hava-İş Sendikası’nın 15 Mayıs 2013’te Türk Hava Yolları’nda (THY) başlattığı grev, sorunlu bir şekilde sürüyor. İstanbul 5. İş Mahkemesi, 8 Temmuz 2013 tarihinde verdiği kararla “greve katılan işçilerin yerine başka işçi çalıştırılmasının durdurulmasına” hükmetti. Yani mahkeme, verdiği kararla THY işvereninin “burada grev yok” sözünü geçersiz kıldığı gibi, grevi resmen tescil etmiş oldu.

5. İş Mahkemesi, aynı zamanda işverenin grev kırıcılığından vazgeçmesini, bunun ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasını istedi. Mahkemenin bu kararı şu dört aşamadaki grev kırıcılığının durdurulmasını öngörüyor:

1. 6356 sayılı Sendikalar Kanunu’nun 65. maddesine göre, grev kapsamı dışında olduğu saptanan işçilerin üretime ve satışa yönelik işlerde çalıştırılmasının derhal durdurulması,

2. Grevin başladığı 15 Mayıs 2013 tarihinden sonra işe alınanların çalıştırılmasının derhal durdurulması,

3. Greve katılmayıp çalışmasına devam eden işçilerin sadece eski işlerinde görevlendirilip greve katılanların görevlerinde çalıştırılmasının derhal durdurulması,

4. Grevdeki işçilerin işlerinin bir başka havayolu firması (Hava-İş’in iddiasına göre Sun Express ve Jet Airways firmaları) işçileriyle yaptırılmasına son verilmesi gerekmektedir.

Hava-İş Sendikası Hukuk Danışmanı Av. Abdi Pesok, grevden sonra işe yeni alınan 600’den fazla personeli isim isim tespit ettirdiklerini, ayrıca yasa gereği grev kapsamı dışında bulunan 400 personelin de grevcilerin işlerinde çalıştıklarının saptandığını, bunların dışında uçuş göreviyle ilgili gerekli nitelikleri olmamasına rağmen bir üst düzeyde uçuş güvenliğini riske sokacak şekilde çalıştırılanların da belirlendiğini söyledi.

Av. Pesok, yasa dışı olarak grevcilerin yerine çalıştırılan bu 1.000’in üzerindeki kişi için mahkeme kararının uygulanması halinde uçuşlarda ciddi aksamalar olacağını ve grevin başarılı bir biçimde devam edebileceğini ifade etti.

Sendika, 12 Temmuz 2013 günü mahkeme kararının uygulanmasını sağlamak amacıyla İstanbul 32. İcra Dairesi’ne başvurarak bu işlem için icra talebinde bulundu. THY işvereni ise, mahkeme kararıyla ilgili temyiz başvurusunda bulunulduğunu belirterek temyizden yanıt gelinceye kadar süre verilmesini istedi.

Hava-İş avukatı Abdi Pesok, “Mahkemenin kararı temyiz edilse bile bu durum ihtiyati tedbir kararının geçerliliğini etkilemez, ihtiyati tedbir hususu kesindir, Yani grev kırıcılığıyla ilgili hükümlerin uygulanması durdurulamaz” dedi. İstanbul 32. İcra Müdürlüğü de, 17 Temmuz 2013 tarihinde THY işvereninin süreyi uzatma talebini reddetti. Avukat Pesok, “Şimdi bu icra kararını uygulayacak yürekli memurları bekliyoruz” diye konuştu.

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin de, “THY işvereni mahkeme kararını uygulasın, bizi daha radikal eylemler yapmaya mecbur etmesin. Biz bir kez daha işvereni masaya davet ediyoruz” diyor.

Gerçekten sorunun sağlıklı bir şekilde çözümlenmesi için THY işvereninin masaya oturması, sendikal haklara saygı duyularak toplu sözleşmenin uygun bir biçimde imzalanması gerekiyor…

 

19.07.2013

 

GÜNDEM