ffa41
Basından- Yurt Gazetesi-Atilla Özsever-Yolsuzlukla Mücadelede Yatağan Direnişi

29 Aralık Pazar günü Muğla'nın Milas ilçesinde önemli bir miting var. Bu mitingi, Türk-İş'e bağlı Türkiye Maden-İş ile Tes-İş sendikalarının Yatağan şubeleri düzenliyor. Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy'deki elektrik santralleri ile kömür madenlerinde çalışan işçiler, özelleştirmeye karşı bir büyük bir direniş sergiliyor. Mitingi adı, "Özelleştirmeye Karşı Emek ve Bağımsızlık Mitingi".
İşyerlerinin özelleştirilmesine karşı mücadele eden Yatağan işçilerinin bu direnişi, uzun soluklu bir mücadele. 1994'ten günümüze kadar süren bir mücadele söz konusu. AKP döneminde de Yatağan'daki bu işletmelerin özelleştirmesi için ihale açılması, işçinin büyük tepkisiyle karşılaştı. En son Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 30 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde Muğla'yı ziyareti sırasında, bu kentte ve ilçelerinde adeta bir sıkıyönetim havası estirildi, tüm toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasaklandı.


AKP iktidarı, 24 Ocak 2014'te Yeniköy ve Kemerköy, 10 Şubat 2014'te de Yatağan Termik santrallerinin ihalesini yapmaya hazırlanıyor. Başbakan Erdoğan, Muğla'yı ziyareti sırasında her iki sendikanın şube başkanlarıyla görüşmek zorunda kaldı. Erdoğan, görüşmede devletin ekonomiden eline çekmesi gerektiğinden söz etti, ancak ihale koşullarının eksikliği veya yetersiz teklif verilmesi halinde durumun yeniden gözden geçirilebileceğini bildirdi.


Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, "Bizim mücadelemiz sadece Yatağan'la sınırlı değil. Biz aynı zamanda kamu mülkiyetine, kamu mallarına sahip çıkıyoruz. Burada 76 milyonun hakkı var. Bu santraller özelleştiği takdirde özel sektör elektrik fiyatlarında istediği zammı dayatacak, verilmezse elektriği kesmekle tehdit edecek. Bunun örnekleri Çukurova bölgesinde görüldü" diye konuştu.


Süleyman Girgin, santrallere gerekli arıtma cihazlarının takıldığını, bu kuruluşların devlete yüksek gelir sağlayan tesisler olduğunu ancak hükümetin özelleştirmede ısrar ettiğini bildirdi. Girgin, tüm bu sürece rağmen sendikaların özelleştirmeye karşı var gücüyle mücadele edeceğini söyledi. Başkan Girgin, yolsuzluk olaylarının gündemde olduğu bu dönemde, Yatağan'daki tesislerin özelleştirilmesi sonucunda yandaş firmaların kayrılma olasılığının mevcut bulunduğunu ve ihale sürecinin yolsuzluğa açık olabileceğini hatırlattı.
Girgin, Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik'le birlikte yaptıkları ortak açıklamada, yolsuzluk konusuna da dikkat çektiklerini bildirdi. Sendikaların ortak hedefi, ihalenin iptal edilmesi. Yerel düzeyde büyük bir destek var. Miting için Türk-İş'e bağlı bütün sendika yönetimlerine çağrıda bulunuldu, DİSK, KESK, Kamu-Sen gibi emek örgütlerinin de katılımı istendi.


24 Ocak'ta ihale iptal edilmezse, işçiler aileleriyle birlikte Ankara'ya yürüyecek. Maden-İş Sendikasının Genel Başkan Danışmanı Dr. Fikret Sazak'ın da belirttiği gibi Yatağan direnişine Türkiye'nin her yerinden yoğun bir destek var. İki sendikanın tabandan başlayan sınıf dayanışması, tavanda da bir birleşme yaratmış. Sazak'ın deyişiyle bu direnişin başarıya ulaşması, sınıf mücadelesine ve sendikal harekete yeni bir yol açacak. TEKEL eyleminin lokal düzeyini aşarak birleşik bir mücadeleye doğru yön alabilecek. Haziran Direnişi'nin yarattığı özgüven ve cesaret, işçi hareketini de etkileyecek. Haydi bakalım görev başına, "Her yer direniş, her yer Yatağan"...

24.12.2013

 

 

GÜNDEM