ffa41
Basından- Sol Gazetesi- Asgari Ücret Müsameresi

Asgari ücret 'müsameresi' Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2014'ten itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere, Türk-İş Genel Merkezi'nde toplandı. Müsamerenin ikinci perdesinden de sonuç çıkmadı.


Türkiye genelinde taban ücretin belirlendiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı, dün yapıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına 23 Aralık'ta TİSK Genel Merkezi'nde yapacağı üçüncü toplantı ile devam edecek.

 
Her Aralık ayında yapılan ve sonucu itibariyle ücretli çalışan büyük bir kesimin yaşamını doğrudan etkileyen bu toplantılar bir ay ülke gündemini işgal ediyor. Ancak sonuç hiçbir zaman işçi statüsünde ücretli olarak çalışanların yaklaşık yarısını oluşturan asgari ücretlilerin ihtiyaçları ile örtüşmüyor.


Komisyonun bileşimine bakıldığında, buradan çalışan lehine sonuç çıkması zaten beklenmiyor. Bu süreç bir ortaoyunu gibi oynanıyor, patron ve hükümet ağırlıklı bir yapıdan sağlıklı bir asgari ücretin çıkması eşyanın tabiatına aykırı.


Komisyonda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerden oluşan 15 kişi bulunuyor ama işçi temsilcileri de dahil tek bir asgari ücretli yok. Her seferinde asgari ücretle geçinmek zorunda kalan milyonlarca çalışanın mahkum edildiği düşük asgari ücrete cılız bir zam ile karşı karşıya kalıyoruz.

GIDA ALIM GÜCÜ AZALDI

DİSK-AR'ın,      TÜİK 2003-2012 Hanehalkı Bütçe Anketi Tüketim Harcaması Sonuçları ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı istatistikleri net asgari ücret verileri üzerinden yaptığı hesaplamalara göre, AKP döneminde asgari ücretlinin gıdaya ayırabildiği pay üzerinden alım gücü pek çok temel gıda maddesi için geriledi.


2003 yılında gelirinin yüzde 40,6'sını gıdaya ayırabilen asgari ücretli çeşitli nedenlerle barınma, ısınma ve ulaştırma gibi zorunlu harcama kalemlerine yaptığı harcamalara daha fazla kaynak ayırmak durumunda kaldı ve mutfak giderini kıstı.


Asgari ücretli 2012 yılında toplam tüketim harcamalarının sadece yüzde 29'unu gıda harcamaları için yapabildi. Buna karşın 10 yıllık zaman diliminde konut ve kira ile ulaştırma maliyetlerinin harcamalar içindeki payı arttı.



EN DÜŞÜK ASGARİ ÜCRET TÜRKİYE'DE

Öte yandan, DİSK-AR'ın hesaplamalarına göre, açlık sınırı Kasım 2013 itibari ile bin 121 TL'ye ulaştı. Yoksulluk sınırı 3 bin 544 TL seviyesinde. Evli, eşi çalışmayan bir işçinin asgari geçim indirimi ile eline geçen ise yalnızca 840 TL'dir. Yani, işçi ailesiyle beraber tüm gelirini beslenmeye ayırdığında bugünkü asgari ücret, asgari gıda ihtiyacının bile yüzde 75'ini, yani ayın dört haftasının üç haftasında karşılayabilmektedir.


Türkiye'de 11 milyon 25 bin sigortalının yüzde 50'si asgari ücretli. Patronlar işçiye verebileceği en düşük maaşı vermeyi tercih ediyor. Ülkemizde, 1 Temmuz'dan itibaren, asgari ücretlinin cebine 803 TL giriyor. İşçileri en düşük asgari ücretle çalıştıran ülkelerin başında ise Türkiye geliyor.

19.12.2013

 

 

GÜNDEM