ffa41
Basından- Cumhuriyet Gazetesi- BUNUN NERESİ KADRO

Hükümetin "müjde" olarak kamuoyuna sunduğu "taşerona kadro" açıklaması soru işareti yarattı. Öncelikle işçiler kadrolu değil, "sözleşmeli" olacak. Sadece sınavı kazanan işçi düzenlemeden yararlanacak. İşçiler geçmişe dönük milyonlarca liralık tazminat alacaklarından vazgeçmek zorunda olacak. Bir yılda 3-6 ay çalışan işçiler haktan yararlanamayacak. Kamuda toplam 740 bin taşeron işçi çalışıyor. Hükümet bu işçilerin tamamının kadroya alınacağını açıkladı. Ancak açıklamada çok sayıda soru işareti var. Bunlar şöyle:
Hükümetin kadroya alınacağını açıkladığı personel kadrolu değil, "özel sözleşmeli personel" pozisyonunda istihdam edilecek. Yani 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nın "sözleşmeli personeli" düzenleyen 4-B kapsamına alınacak. Ayrıca bu sözleşmeler 3 yılda bir de yenilenecek. İstenirse 3 yılın sonunda sözleşme fesh edilebilecek. İşçiler kadrolu değil, yıllardır kadro bekleyen 4-C'liler gibi anahtar teslim götürü hizmet yapılıyorsa, kaç personelin çalışması gerektiği sözleşmede belirtilmemişse buradaki taşeronlar kapsama girmeyecek.
•Kamuda tam zamanlı hizmet veren taşeron işçiler düzenlemeden yararlanacak. Ancak kısmi zamanlı çalışanlar bu haktan faydalanamayacak.

•Kamuya alınacak personelin 12 ay boyunca görev yapıyor olması şartı aranacak. 3, 6 ay gibi geçici hizmetler kapsamında çalıştırılan personel düzenlemeden yararlanamayacak.

•Ayrıca kamuya alınacak işçilerin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav da yapılacak. Sınavı geçenler düzenlemeden yararlanacak. Geçemeyenler yararlanamayacak.

Tazminatlar yandı

Düzenlemeden yararlanan taşeron işçiler geçmişe dönük hak talebinde bulunamayacak. Yani her bir işçi geçmişe yönelik kazandığı binlerce liralık tazminattan vazgeçmek zorunda olacak. Bütün işçilerin yanacak toplam tazminat alacakları ise milyonlarca lirayı buluyor. Aynı re açtıkları tazminat davalarını kazanmalarına karşın kadroya geçirildikleri gerekçesiyle tazminatları ödenmedi. Şimdi de yıllarca asıl işi yapan taşeron işçilerin geçmişe yönelik binlerce liralık tazminatları yanacak.

• Belediyelerde yüz binlerce taşeron işçi çalışıyor. Taşeron işçiler belediyelerin şirketlerinde yine taşeron olmaya devam edecek.

Taşeron işçilere şu anda aldıkları ücretler ödenecek. Bu da işçilerin asgari ücretle çalışmaya devam edecekleri anlamına geliyor. Kadrolu işçilerle aralarında büyük maaş farkı oluşacak.
•Taşeron işçiler 4-B kapsamındaki sözleşmeli personel gibi memurların toplu sözleşme düzenine tabi olacaklar. Yani işçi değil, sözleşmeli sözleşmeli personel olacak. Bu işçiler kadrolu işçilerin ücret, ikramiye, izin gibi haklarından da yararlanamayacak.
•Düzenlemeden sadece 1 Kasım 2015 öncesinde işe girenler.yararlanabilecek. Yani bundan böyle de kamuda yine taşeron işçi çalıştırılmaya devam edilecek. Ayrıca işçilerin devlet memurluğuna atanmak için aranan şartları taşıyor olmaları gerekecek. Emekli aylığı almaya hak kazanmış ya da 65 yaşını doldurmuş taşeron işçiler düzenlemeden yararlanamayacak.
•Düzenleme personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde çalışanları kapsayacak. Bir yerde durum Karayollarında kadroya geçirilen işçilere de uygulanmıştı. İşçilememur olacaklar.
• Taşeron işçilerin çok daha büyük bir bölümü özel sektörde çalışıyor. Özel sektördeki taşeron işçilerin sayısı 1.5 milyonu buluyor. Düzenleme özel sektördeki işçileri kapsamayacak. Bu işçiler yine düşük ücretlerle, izin, mesai, ikramiye haklarından mahrum çalışmaya devam edecek.

'Eğreti istihdam'

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, bir adım atılmış olmasının yıllardır mücadele eden işçilerin, sendikaların başarısı olduğunu söyledi. Düzenlemeden kendi hesaplamalarına göre 650700 bin işçinin yararlanacağını dile getiren Çerkezoğlu, "Bu işçiler 657 sayılı yasanın 4-B maddesi kapsamında istihdam edilecek. Bu kadrolu değil, sözleşmeli personel anlamına geliyor. İşçiler, güvencesiz şartlarda çalışmaya devam edecekler. Memurların atama haklarından mahrum olacaklar. Oysa bu işçilere eğer kadro verilecekse ya 4-A (memur) ya da 4-D (işçi) kapsamında istihdam edilmeleri gerekirdi. 4-B (sözleşmeli personel) ve 4-C (geçici personel) eğreti istihdam biçimleri..." dedi.

Ahlaksız teklif

Çerkezoğlu, işçilerin 4-B kapsamında istihdam edilecekleri için memur sendikalarında örgütleneceklerine dikkat çekti. Taşeron işçilerin geçmişe yönelik kazandıkları milyonlarca liralık tazminatların da ortadan kalkacağına işaret eden Çerkezoğlu, "Bu ahlaksız bir tekliftir" dedi. 

24.3.2016

 

GÜNDEM