ffa41
Basından- Birgün Gazetesi:ILO dan Uyarı: Tarafsız Şekilde Soruşturulsun

BM'ye bağlı olarak faaliyet gösteren ve tüm dünyada çalışma hayatında ülkelerin uyacakları standartiarı belirleyen Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), son dönemde yaşanan ölümcül iş kazaları nedeniyle Türkiye'yi yakından takip ediyor. 

Uluslararası Çalışma Örgütü sözcüsü Hans von Rohlan, ILO sözleşmeleri ile ilgili olarak sektörel çözümler üretilmesi konusunda geri kaldığını söyledi.

 Mecidiyeköy'de Torunlar İnşaat'ta yaşanan iş cinayetini yakından takip ettiklerini belirten Rohland, "ILO olarak bizim için asansör kazasının derinlemesine soruşturulması önem arz ediyor" dedi.

 Bu soruşturma neticesinde tespit edilecek ihmallerin en kısa zamanda üzerine gidilmesi gerektiğini vurgulayan Rohland, "Asansör kazasından sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yeni yasa döneminde inşaat güvenliği konusunda hükümler içeren 167 numaralı ILO sözleşmesinin imzalanması için çalışmaların başladığını söylemişti.167 No'lu sözleşme inşaat güvenliğine dair derinlemesine çözümler getiriyor. Bu sözleşmenin imzalanmasının olumlu bir adım." ifadelerini kullandı. 

 

Hükümetin Takipçisiyiz 

Asansör güvenliğinin söz konusu sözleşmede ayrı bir konu olarak ele alındığını dile getiren Rohland, "Yük ve insan taşıyan sabit veya seyyar asansörlerin uzman denetim yetkililerince sıklıkla incelemesi söz konusu sözleşmede özellikle belirtilmektedir. 

Dünyada ölümcül iş kazalarında 3'ncü olan Türkiye'de son 12 yılda 14 bine yakın işçi hayatını kaybetti. Hükümetin yeni yasa döneminde hem 167 numaralı ILO sözleşmesini, hem de 176 numaralı maden güvenliği hakkındaki ILO sözleşmesinin onaylanması için çalışmalara başlamasının Türkiye'nin bu kötü şöhretten kurtulmasına ne kadar yardımcı olacağı ilerleyen zamanlarda görülecektir" şeklinde konuştu.

 Rohland söz konusu sözleşmenin işletme sahiplerine de önemli sorumluluklar getirdiğini ifade ederek, "Sözleşmeye göre işletme sahipleri madenin uygun şekilde inşa edilmesi, yeterli düzeyde havalandırılması, düzenli bir şekilde denetimi ile yangın ve patiamalar için önlem alınması, acil durum planlamasının yapılması ve işçilerin tahliyesinin yapılacağı durumlarda gerekli sistemin sağlanması konularında sorumluluk taşımaktadırlar. Ayrıca yer altında mahsur kalan kimselerin yer tespitini sağlayan bir sistemin kurulması şart koşulmaktadır" bilgisini verdi.

 Rohland'a göre söz konusu sözleşme ile hükümet ve ilgili aktörlerin maden sektöründeki çalışma koşullarının denetimi ve sektörel sorunların çözümü konusunda düzenli olarak bir araya gelinmesi öngörülüyor. 

 

Görevden Alınmaya İnceleme 

Öte yandan Hans von Rohlan, 7 bin okul müdürünün hükümete bağlı olmayan sendikalara üye olmaması sebebiyle görevden alınmalarını incelemeye aldıklarını açıkladı.

 Ağustos ayında 7 bin okul müdürünün hükümete bağlı olmayan sendikalara üye olmaması sebebiyle görevden alınmaları ile müdürleri ülke çapında protestoları gerçekleştirmişti. Akabinde Eğitim-Sen ILO'ya söz konusu ayrımcılık hakkında şikayette bulundukları ortaya çıkmıştı. 

 

 

20.9.2014

 

 

GÜNDEM