ffa41
Basından- BirGün Gazetesi-Bakan İmaj, İşçi Can Derdinde

Türkiye'de iş cinayetleri dur durak bilmiyor. Her gün ülkenin dört bir yanından iş cinayeti haberleri geliyor. Dün de Denizli, Bursa, Zonguldak ve Balıkesir'de iş cinayetleri yaşandı; 4 işçi yaşamını yitirdi, 1 işçi yaralandı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre, bu yılın yalnızca ilk iki ayında en az 206 işçi iş cinayetlerinde can verdi. Bu sayı, bin 886 işçinin yaşamını yitirdiği 2014 yılının ilk iki ayında 185'ti.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in bu kara tabloya ilişkin dün yaptığı açıklamalar ise yine hükümetin sorumluluğnu gizler nitelikteydi. "Günah keçisi olarak Çalışma Bakanlığı'nı göstermek çok kolay" diyen Çelik, iş kazalarının sadece Türkiye'nin değil birçok ülkenin sorunu olduğunu söyledi.


Bangladeş'e gittiniz mi?

Türkiye'nin ölümlü iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sırada olduğu yönündeki bilgilerin doğru olmadığını öne süren Çelik, "Bunlar temeli olmayan ifadeler. Soma ve Ermenek olayları olmamış olsaydı, Türkiye 100 bin işçide 6 ölümün gerçekleştiği bir ülke noktasına gelecekti. O derece pozitif bir seyir vardı. Avrupa'da bu 100 bin işçiden 3 işçi. Bizim hedefimiz oraya doğru koşmak iken iki müessif olay bizi derinden kahretti. Mikrofonu alan 'Türkiye dünyada üçüncü'. Ya arkadaş sen ne zaman gittin Bangladeş'e, ne zaman gittin Pakistan'a, Çin'e? Ne zaman ölçüm yaptın? Getir istatistiği" diye konuştu.


İş Cinayetlerinin Bilinmeyen Kurbanları

BAKANLIK istatistiklerine göre, 'bilinmeyen' kategorisinde her yıl ortalama 50 işçi yaşamını yitiriyor. Bu kategori, ölümlerin sayısı 2009 yılında 781 'e kadar yükselince, son yılların istatistiklerinden çıkarıldı.

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes'in Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine gelen cevap, 2003-2013 yılları arasında yaşanan iş cinayetlerinin katliam boyutunda olduğunu gözler önüne serdi. Çalışma Bakanlığı'nca verilen cevaba göre, bu zaman aralığında 12 bin 618 çalışan yaşamını yitirdi. 17 bin 147 kişi, iş kazalarına bağlı olarak iş göremez duruma geldi.

Cevapta yer alan istatistikler içinde en çok dikkat çeken kategorilerden istatistikler (1995-2012) biri de faaliyet alanları listesinde yer alan 'Bilinmeyen' isimli kategori. İstatistiklere göre, bu kategoride her yıl ortalama 50 ölüm yaşanmış. 2006 yılında bu kategori altında hayatını kaybedenlerin sayısı 500 iken, 2009 yılında ise bu sayı 781 olarak kayıtlara geçmiş. Bu kategoriye 2013 yılı istatistiklerinde yer verilmedi. Buna karşılık 2013 yılı faaliyet listesi, geçmiş yılların listesi ile aynı, yani 'Bilinmeyen' kategorisi herhangi başka bir faaliyet alanı ile yer değiştirmedi.


TTK Madeninde Göçük: 1 Ölü

ZONGULDAK'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi maden ocağında henüz belirlenemeyen bir nedenle göçük meydana geldi; 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı.

Göçük altında kalan Nevzat Candan ile üzerine tahkimat ve kömür parçaları düşmesi sonucu ayağı kırılan Yaşar Özdemir, mesai arkadaşları tarafından enkazdan çıkarıldı. Candan ile Özdemir'in yanı sıra şoka giren Hüseyin Demirdöven de hastaneye kaldırıldı. Nevzat Candan (39), müdahaleye rağmen kurtarılamadı.


'Basit bir ihmaldir'

Ankara'da bir toplantıda konuşan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, iş cinayetinin  yaşandığı madenin haziran ve  kasım ayında denetlendiğini, bu denetlemeler neticesinde 43 bin lira ceza kesildiğini açıkladı.

Çelik, "Buna rağmen devletin bir kurumunda bir işçi kardeşimiz tavanın göçmesi sonunda hayatını kaydetti. Büyük ihtimalle çok basit bir ihmal nedeniyle o göçük meydana gelmiştir.

Çünkü ocaktaki faaliyetlerin durdurulmasını gerektiren bir eksiklik bulunmamıştır. O halde nedir? Orada sorumluluk üstlenen insanların basit bir ihmalinden kaynaklanan bir can kaybıyla karşı karşıyayız" diye konuştu.


Anma yapılmıştı

İş cinayetinin yaşandığı maden ocağında daha dört gün önce, 7 Mart 1983 tarihindeki grizu katliamında yaşamını yitiren 103 maden işçisi için anma töreni düzenlenmişti. Törende konuşan TTK Genel Müdürü Burhan İnan, "madencilik sektörünün tehlikeli ve riskli bir işkolu olduğunu, bunun sonucunda ortaya çıkan kazaların zaman zaman komşu ülkelerde de meydana geldiğini" söyleyerek "fıtrat" imasında bulunmuştu.

Kurumda gerekli tüm tedbirleri almaya çalıştıklarını öne süren İnan "Devletin her türlü desteği arkamızda, her türlü imkânı bize sunuyor" demişti. Törende grizu katliamında hayatını kaybeden 103 işçi için dualar edilmiş ve mevlit şekeri dağıtılmıştı.


Denizli ve Bursa'da İş Cinayetleri

DENlZLİ'nin Serinhisar ilçesinde kurulu bir fabrikada elektrik teknisyeni olarak çalışan Mehmet Kazak (34), elektrik arızası için çıktığı yerden dengesini kaybederek beton zemine düştü. Kazak, ambulansla hastaneye kaldırılırken yolda yaşamını yitirdi. Bursa'da da bir inşaatın çatı işlerini yaparken su tahliye oluklarını takmak isteyen 33 yaşındaki Seyfettin Ar, binanın yakınından geçen tele temas edince elektrik akımına kapılarak can verdi.



Sağlıksız Barınma Koşulları Can Aldı

BALIKESİR'in Erdek ilçesinde BAGFAŞ Gübre firmasının ek inşaatında çalışan taşeron işçisi Mehmet Ali Duraman (21), taşeron şirketin kiraladığı evde şofbenden sızan gazdan zehirlenerek yaşamını yitirdi. Dufuman'ın yaklaşık altı aydır Ocaklar Mahallesi'nde taşeron şirketin kiraladığı evde diğer işçilerle birlikte kaldığı öğrenildi.

11.3.2015

 

 

GÜNDEM