ffa41
Basından- Aydınlık Gazetesi :İşçiler Hak Arıyor

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde büyük işçi eylemi

2 bin işçinin direnişi dalga dalga yayılıyor

Gaziantep’te halen 6 fabrikada devam eden işçi direnişine bugün de katılımların devam edeceği ve 800 işçinin daha Gaziantep 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde (GOSB) alana ineceği belirtildi

 

Halen, GOSB’de; Gürteks, Gür İplik, Canan Tekstil, Zeki Mensucat, Zafer Tekstil ve Motif Halı’da devam eden işçi direnişine katılan işçi sayısı 2000’e ulaştı. İşçilerin kendi aralarında kendilerini temsil etmek için seçtiği temsilci bugün 800 işçinin daha eyleme destek için iş bırakacağını söyledi. Sendikaların dışında bir işçi direnişi başladı. Aldıkları ücretlerin kendilerine yetmediğini, 12 yıldır ikramiye alamadıklarını, Pazar günleri 12 saat zoraki çalıştırıldıklarını ve borç içinde yaşadıklarını belirten 2 bin işçi, sonunda iş bırakarak eylem sürecine girdi.


Kazanana kadar fabrika önündeyiz


Sendikanın kendilerini temsil etmediğini ve sadece işverenlerle görüştüklerini belirten işçiler, “işçi olmaz ise zengin de olmaz” sloganı ile başlattıkları direnişin kazanıma dönüşene kadar devam edeceği konusunda ısrarlı olduklarını dile getirdiler.

Aydınlık'a güveniyoruz

Gaziantep'te 100'e yakın yerel gazete, tv kanalı, radyo ve haber ajansı bulunmasına rağmen 6 fabrika ve 2 bine yakın işçinin başlattığı hak arama direnişine yerel medyanın ilgi göstermediğinden yakınan işçiler, "İnsanca yaşamak ve emeğimizin karşılığını almak için kendi inisiyatimiz ile başlattığımız bu hareketimiz destek veren olmadı. Aydınlık Gazetesi'nin, sorunlarımıza ve taleplerimize göstermiş olduğu duyarlılığı anlamlı buluyoruz" diye konuştular.

 

İşçi ne istiyor?

Halen 705 lira aylık ücretle çalışan işçiler aylık ücretlerinin en az 1000 lira olması gerektiğini savunuyorlar. İşçilerin kendi aralarında seçtiği temsilci İmam Fıstıkçı, "12 yıldır ben ve arkadaşlarım komik ücretlerle çalıştırılmak zorunda bırakıldık. Artık, verdiğimiz emeğin karşılığında ailemizin ve çocuklarımızın rahat yaşamasını istiyoruz. Bunun için yılda 4 ikramiye ve Pazar günleri maaşımızın yüze 10'u kadar artı ücret istiyoruz" dedi. İşçilerden Cuma K. ise, Pazar günleri çalışmanın zoraki çalıştırıldıklarını belirterek, "Tatil günlerinde zorla çalıştırılmak yerine gönüllülüğün esas alınmasını istiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Bir çocuğuma ayakkabı alacaksam, öteki çocuğuma da almak istiyorum. Kendime bir şey alacaksam, eşime de almak istiyorum. Temel isteklerimiz bunlar" dedi.

Borç içinde yaşıyoruz

Aldıkları ücretlerin hayatın gerçeğini ifade etmediğini ve her ay, bir önceki aya göre sürekli borçlarındıklarını dile getiren işçilerden, Halil İbrahim A., "Bu direniş sonuna kadar devam edecek. Borç içinde yaşamak istemiyoruz. Patronlar bizi anlamak istemiyor. Hukukçularımız toplu halde direnişe devam edersek iş akitlerimizin fesh edilemeyeceğini söylüyor. Tek yürek olursak bu direnişten kazançlı çıkacağımızı biliyoruz. Zengini var eden işçilerdir. Hakkımızı istiyoruz" dedi.

Patronlardan ikna çabaları

Bu arada Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu ile Gaziantep'te yerleşik SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu'nun, direniş yapan işçilere yönelik yaptığı konuşmada, "4 gündür çalışmıyorsunuz. Cebinize para koyan mı oldu? Ülke kötüye giderken size ekmek parası verenler var. Ben sadece arabuluculuk yapmak istiyorum. Direnişi bırakıp, işinize dönün" demesi direnen işçilerde karşılık görmedi.

Gaziantep'in en büyük zenginlerinden olan Konukoğlu, tekstil sektörünün Gaziantep'in amiral gemisi olduğunu sık sık vurgulayan iş adamı.

OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu ise, Fettuhlah Gülen'e yakınlığı ile tanınıyor. Grevde olan Gürteks ve Gür İplik'in sahibi Nurettin Akkaya ise AKP Gaziantep İl Parti İçi Demokrasi Kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

 

Aydınlık Gazetesi-13.08.2012

 

 

GÜNDEM