ffa41
Basından- Aydınlık Gazetesi- AKPNİN KADRO OYUNU

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı taşeron işçilerine "kadro müjdesi"nin aldatmaca olduğu ortaya çıktı. Maliye Bakanı Naci Ağbal dün, düzenlemenin ayrıntılanna ilişkin açıklamalarda bulundu. Buna göre, kamu idareleri, belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron işçileri, kamuda "özel sözleşmeli personel" olarak istihdam edilecek. Bir yerde anahtar teslim götürü hizmet yapılıyorsa, kaç personelin çalışması gerektiği sözleşmede belirtilmemişse burada çabşan taşeronlar kapsama girmeyecek. Güvenlik, temizlik personeli gibi yardıma personel, Sağlık Bakanlığında, üniversitelerde yardımcı hizmetlerde çalışanlar, kamu idarelerinde hemşire, büro görevlisi, bilgi işlemci gibi asıl işleri yapanlar düzenlemeden yararlanacak. Emekli aylığı almaya hak kazanmış ya da 65 yaşını doldurmuş taşeron işçisi düzenlemeden yararlanamayacak.
SINAV YAPILACAK

Kamuda kısmi zamanlı çalışanlar ise bu haktan faydalanamayacak. Kamuya alınacak personelin 12 ay boyunca görev yapıyor olması şartı aranacak, 3, 6 ay gibi geçici hizmetler kapsamında çalıştırılan taşeron işçisi bu haktan yaralanamayacak. Ayrıca taşeron işçisi "özel sözleşmeli personel" olmak için sınava tabi tutulacak. İstihdam edilecek işçiler, geçmişe yönelik hak talebinde bulunamayacak Belediye ve il özel idarelerinde kapsama dahil olacak taşeron personel, bu kurumlann şirketlerinde istihdam edilecek. Kapsama giren personel, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde talepte bulunacak. İlgili kamu kurumlan başvurulan aldıktan sonra şartların oluşup oluşmadığını değerlendirecek, devlet memuru olmanın gerektirdiği güvenlik araştırmalan da aynca yapılacak. Kamu kurumlan, daha sonra kaç kişiyi istihdam etmek istiyorsa ilgisine göre Maliye ya da İçişleri Bakanlığı'na bildirecek.
ÜÇER YILLIK SÖZLEŞME

Kamuda "özel sözleşmeli personel" olarak istihdam edilecek taşeron personelle 3'er yıllık sözleşme yapılacak, maaşlarda bir değişiklik de olmayacak; şu anda ne kadar ücret alıyorlarsa aynısını almaya devam edecekler. Mevcut taşeron işçilerinin tamamına yakını asgari ücret aldığı için "özel sözleşmeli personel" olarak istihdam edilecek işçilerin ücretleri de asgari ücret düzeyinde kalacak.

HAK TALEBİ YOK

Yürürlükteki mevzuata göre asıl işi yapan taşeron işçilerinin işe başladıkları tarihten itibaren kadroya geçmiş olmaları kanuni bir hak. Bu nedenle düzenleme kanunun yerine getirilmesinin ötesinde olumlu unsur içermiyor. Ancak bu kadroya atanmaları karşısında işçilerin geçmişe dönük hak talebi imkanı ortadan kaldırılıyor. Böyle bir uygulama Karayollarındaki taşeron işçileri için de gündemdeydi. Her işçinin 75-80 bin dolayında geçmişe dönük alacağından vazgeçmesi durumunda zaten kanunda var olan hakları uygulandı. Günümüzde de 720 bin işçinin çok büyük bir bölümü geçmişe dönük haklarından vazgeçerek kanunda var olan hakkını kullanma imkânına kavuşacak. Bu konuda uyarmak gerekiyor.
'İŞ GÜVENCESİ OLMALI'

İkincisi Maliye Bakanı'nın yaptığı açıklamaya göre almakta oldukları ücretlerle geçecekler. Onlara bir zam öngörülmüyor, üçüncüsü bu geçen arkadaşlarımız işçi statüsünde geçmeyecek, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B'sinde sözü edilen yani çalışma koşulları Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen 'sözleşmeli personel' statüsüne yakın bir statüye geçirilecek, işçilerin yaptığı toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacaklar, iş güvencesi de büyük ölçüde ortadan kalkacak. Özel sektörde çalışan 2 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilen taşeron işçileri de bu haktan mahkûm bırakılıyor." Ordu'da 3 işçinin açtığı davanın sonuçlandığını ve işçilerin her birinin 81 bin lira alacak hakkına kavuştuğunu hatırlatan Yıldırım Koç, "Kadroya atanma karşılığında öngörülen 'alacak talebinde bulunmayacağım' taahhüdü birçok işçinin hayatta hiçbir zaman elde edemeyeceği miktarı elden kaçırması anlamına geliyor. 

24.3.2016

 

GÜNDEM