ffa41
Basından-Grev hakkına Güvenlik engeli

Hükümet, Asil Çelik grevinin "milli güvenliği bozucu" olduğunu ileri sürerek 60 gün süreyle erteledi. Birleşik Metal-iş hükümetin işçi düşmanı tavrını devam ettirdiğini söyledi.

Hükümet, Asil Çelik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne bağlı iki işyerinde dün uygulanması beklenen grevi 60 gün süreyle erteledi. Konuyla ilgili konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, grev ertelemeyi 20 Ocak'ta uygulanacak EMİS grevine gözdağı olarak algıladıklarını, sürecin Yüksek Hakem Kurulu'na gitmeden müzakerelerle çözülmesinden yana olduklarını vurguladı. 

Bursa ve Kocaeli'de faaliyet gösteren çelik sektörünün önemli fabrikalarından biri olan Asil Çelik ile DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası arasında 7 Eylül 2016 tarihinde başlayan ve arabulucu sürecine kadar süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Grev ilanı, 16 Aralık 2016 tarihinde yaklaşık 1000 işçinin çalıştığı işyerlerine asıldı. Grev uygulama tarihi ise 18 Ocak 2017 olarak açıklandı. Dün uygulanması beklenen grev, Bakanlar Kurulu kararıyla ertelendi. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan kararda, Asil Çelik'in Bursa Orhangazi ile Kocaeli Çayırova'daki adreslerinde kurulu işyerlerinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınmış grev kararının, "milli güvenliği bozucu" nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelendiği belirtildi. 

EMİS GREVİNE GÖZDAĞI 

Konuyla ilgili Ulusal Kanal'a konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, hükümetin işçi düşmanı tavrını devam ettirdiğini söyledi. Haftalardır birtakım hazırlıklar yapıldığını gördüklerini belirten Serdaroğlu, Çalışma Bakanlığı'nın her toplantı sonrasında bilgi almaya çalıştığını, kendilerini defalarca toplantıya çağırdığını ve anlaşmaya zorladığını hatırlattı. 20 Ocak'ta EMİS'e bağlı işyerlerinde çalışan 2 bin 200 işçiyle greve çıkacaklarına dikkat çeken Serdaroğlu, grev ertelemeyi EMİS grevine gözdağı olarak algıladıklarını ifade etti.

'MÜZAKEREDEN YANAYIZ'

Asil Çelik işçilerinin grev hakkını engelleyen hükümete ve işverene tepkili olduğunu vurgulayan Serdaroğlu, "İşçi arkadaşlarımız zor şartlarda düşük ücretlerle çalışıyor. Arkadaşlarımızın iyileştirme talebini dile getirmemize rağmen işveren, hükümete güvenerek ya da işçi arkadaşlarımızın bugüne kadar gösterdiği özveriyi yanlış anlayarak bu tür girişimlerle grevimizi erteletme yoluna gitti. Biz meselenin Yüksek Hakem Kurulu'na gitmeden işverenle müzakerelerin devam ettirilerek çözülmesinden taraftarız" ifadelerini kullandı. "Bizim arzumuz bu tür işçi işveren ilişkilerine hükümetin ve devletin hakemlik yapmasıdır, grevi engellemesi ya da patronların yanında yer alması değil" diyen Serdaroğlu, ''Hakemlik yapmıyorlar, 'Olağanüstü Hal var', 'Milli güvenliği engeller' gibi gerekçelerle bizim grevimizi engelliyorlar ve patronlara cesaret veriyorlar. Doğru tavır değil" dedi.

19.01.2017

 

GÜNDEM