Basından-Gerçek Gündem-Bayraklıda sendika gerilimi sürüyor

Bayraklı Belediye Başkan Hasan Karabağ'ın "Genel-İş" kararına Belediye-İş'ten tepki.

İZMİR'de, taşeron firmaya bağlı olarak Bayraklı Belediyesi temizlik işlerinde çalışan sekiz işçinin, Belediye İş Sendikası'na üye oldukları iddiasıyla işten çıkartılmasıyla başlayan gerginliğin ardından Bayraklı Belediye Başkan Hasan Karabağ'ın örgütlenmeleri için DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'nı davet etmesi, "Tercihimi DİSK'ten yana kullanıyorum" sözlerine Belediye-İş'ten sert tepki geldi. Başkan Karabağ ve Genel-İş Sendikasını eleştiren Belediye-İş yönetimi işçilerin Genel-İş'e üye olmaları için mobbing uygulandığını öne sürdü; sendikal hakların kullanılmasının engellenmesinin de suç olduğunu açıkladı.

Belediye-İş Sendikası adına 2 No'lu Şube Başkanı Ahmet Mutoğlu Bayraklı Belediyesi'ndeki yaşananlarla ilgili konuştu. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ sebebi anlaşılamayacak derecede hırçın bir tavırla Belediye-İş Sendikası'na üye işçileri zorla üyelikten istifa ettirerek DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'na üye olmaları noktasında mobinge maruz bıraktığını belirten Mutoğlu, "Belediye-İş Sendikası'nın Bayraklı Belediyesi'nde bulunan üyelerinin bile şantiyeye girişine izin verilmezken, DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'nın yönetici ve temsilcileri, işçileri üye yapmak üzere işveren tarafından konuşlandırılmıştır. Başkan Karabağ'ın yönlendirmesiyle Genel-İş Sendikası'na işçilerin kayıtları yapıldı. Belediye İş Sendikası üyesi kalmakta direnen işçilerin de iş akidleri feshedildi" dedi.

Mutoğlu, Genel İş Sendikası yöneticilerinin, işçiyle bir defa bile toplantı yapmadan sadece Belediye Başkanı ziyareti sonrası üye kayıtlarına başladıklarını söyledi. Genel-İş Sendikası'na "Başkan Karabağ'a hangi söz ve tavizleri verdiniz? Kapıda polisi ve Toma beklerken hangi işçinin hür iradesiyle üye kaydı yaptınız?" diye sordu. Anayasa'ya göre hiç kimsenin bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamayacağını belirten Mutoğlu, Türk Ceza Kanunu'na göre de bir kimsenin bir sendikaya üye olmaya ve olmamaya veya ayrılmaya zorlamak amacıyla cebir ve tehdit kullanılmasının altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı hükmü yeraldığını söyledi.