ffa41
Basından-Dünya Gazetesi- Sendikaları konfederasyon üyeliğine zorlayan maddeye iptal

Anayasa mahkemesinin torba yasa iptaline ilişkin gerekçeli kararı yayınlandı

Sendikaları konfederasyon üyeliğine zorlayan maddeye iptal Yasalaşma süreci sancılı geçen iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili torba yasanın bazı hükümleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Yasanın, sendikaları konfederasyonlara üye olmaya zorlayan hükmü Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Yüksek Mahkeme, uluslararası deniz taşımacığını iş sağlığı önlemlerinden muaf tutan hüküm ile arazisinin üstüne ve altına raylı ulaştırma sistemi, köprü kurulanlara tazminat ödenmemesine ilişkin hükümleri de iptal etti.

İptal edilen hükümlerle ilgili gerekçeli karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre, 6552 sayılı kanunun 15'inci maddesi ile denizyolu taşımacılığı yapan araçların uluslararası seyrüsefer hallerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun kapsamı dışına çıkarılmasına ilişkin hükmü iptal etti.

Kararın gerekçesinde, kanunda yapılan değişiklikle çalışanların, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerin zorunlu kıldığı iş sağlığı ve işçi güvenliğine ilişkin korumalardan yararlanamamaları sonucunu doğurduğuna dikkat çekildi.

6552 sayılı yasanın 21'inci maddesiyle 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa eklenen Ek madde 1'i de iptal etti.

Bu madde sendikaların toplu sözleşme imzalayabilmek için, kurulu bulunduğu işkolunda en az yüzde 1 üye şartının, Ekonomi ve Sosyal Konsey'e üye konfederasyonla üye olan işçi sendikaları için yüzde 3 olarak uygulanmasını öngörüyordu.

Mahkeme gerekçesinde, yasanın Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'e üye olmayı zorunlu kılmamakla birlikte, getirilen oranların sendikaların bu konfederasyonlara üye olmalarını zorlayıcı nitelik taşıdığı görüşüne yer verildi.

Tazminat maddesi de iptal edildi

2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun kamu yararına dayalı taşınmazların üstüne, teleferik ve benzeri ulaşım hatları ile köprü, taşınmazların altına metro ve benzeri raylı taşıma sistemi yapılabileceği, bu yapıların mülkiyet hakkının kullanımını engellemesi halinde kamulaştırma bedeli ödenmeyeceği hükmü iptal edildi.

Mahkeme bu kararının gerekçesinde ise malikin tazminat imkanından mahrum bırakılmasının, kamu yararı ile bireysel yarar arasında kurulması gereken adil dengenin malik aleyhine ölçüsüz bir şekilde bozulmasına yol açabileceği ifadelerine yer verdi. ANKARA/DÜNYA

 

 

GÜNDEM