ffa41
Basından-Cumhuriyet- İşçiyi Kandırmışlar

Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Gümüşyazı köyünde bir işçinin ölümü, 12 işçinin de yaralanması ile sonuçlanan patlamanın meydana geldiği kömür ocağındaki işçilerin "ocağın kapatıldığından" haberleri olmadığı ortaya çıktı.


Patlamada ağır yaralanan işçilerin yakınları, "İşçiler o ocağın kapatıldığını bilmiyorlardı.

Bilselerdi hiç o ocağa girerler miydi?" diyerek tepkilerini dile getirirken Türkiye'deki birçok işyerinde yaşanan ve artık sıradan hale gelen "acı gerçekleri" de bir kez daha sıraladı. Kömür ocağında hafta sonu yaşanan patlamada yaşamını yitiren Ferdi Gürlek toprağa verilirken, ağır yaralanan Emin Gülgan ile Selim Öcal'ın tedavileri Ankara Numune Hastanesi'nde devam ediyor.
Vücutlarında yüzde 40-50 oranında yanık bulunan işçiler yoğun bakım servisinde tutuluyor.

Karbonmonoksit zehirlenmesi de yaşayan işçilerin yakınları hastane bahçesinde bekliyor.

Madenci köyü olan Gümüşyazı'da yaralanan iki işçi aynı zamanda amca çocukları. Yaralanan işçilerden Emin Gülgan 8 yıllık işçi. 2 yıldır bu ocakta çalışıyor. 1300 lira ücret alıyor. Evli, 7 aylık kızı olan Gülgan'ın babası Nevzat Gülgan 35 yıllık, ağabeyi Dündar Gülgan da 10 yıllık maden işçisi.


Dündar Gülgan da daha önce aynı ocakta çalışmış. "Ocak üretime kapalıydı. İşçinin bilgisi olsa hiç ocağa girer miydi? Bilgileri yoktu" diyen Dündar Gülgan, şöyle devam etti: "işçiye 'ocakta üretimi durduruyoruz' denilmediği için üretime devam edildi. Oysa önce eksikliklerin giderilmesi, ondan sonra üretim yapılması gerekiyordu. Görüntüde' tadilat yapılıyormuş gibi gösterildi.
Günlük 50 ton kömür çıkarılıyor." Ocakta birçok eksiklik bulunduğunu belirten Gülgan, "Hava sirkülasyonu yok. Dışarıdan hava basan tüpler yok. Ölçüm yapılsaydı içeride gaz olduğu anlaşılırdı. Erken uyarı cihazı olsa patlama yaşanmazdı. Gaz maskeleri nerede? Oksijen tüpleri nerede? İşçilerin birçoğu içerideki işçileri kurtarmak isterken yaralanıyor. Çünkü gaz maskesi yok. Yanmaz elbiseler yok" dedi. Sorumlular hakkında dava açacaklarını dile getiren Dündar Gülgan, yaşadıkları sorunları da şöyle anlattı: "Ben de 10 yıllık işçiyim. 1400 lira ücret alıyorum. Ancak kâğıt üzerinde asgari ücret gözüküyor. Geri kalanı elden veriyorlar. 10 yıldır 5 büyük ölümlü kaza gördüm. 5 kaza da ihmalden oldu.


Neden ise hep aynı: Patronların insan yaşamına değil paraya önem vermesi. İşçi haklarını dikkate almaması." Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel de ocağa ilişkin kapatma kararı bulunduğunu anımsattı. Yüksel "Son yapılan yasal düzenlemeler de ne yazık ki olumlu sonuçlar vermedi. Ocaklarımız teknik personelin denetimine yeterince açık değil.

Teknik nezaretçilerin, işverenden ücretini alıp yine onları denetlemesi sorun. 10 yıldır mücadele ediyoruz. Teknik nezaretçiler ücretlerini işverenden değil fondan alsın diye söylüyoruz. Görüşlerimiz yıllardır kulak ardı ediliyor" diye konuştu.

29.4.2014

 

 

GÜNDEM