ffa41
Basından-Birgün- Türkiye de işçi hakları- Köleliğin bir kademe üstü

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), ülkelerin işçi haklarına gösterdiği saygıya göre derecelendirdiği “Küresel İşçi Hakları Endeksi” isimli araştırmasını yayınladı.

Türkiye Devrimci İşçi Hakları Konfederasyonu (DİSK) tarafından paylaşılan araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye sıralamanın en gerisinde bulunan Suriye ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerin yer aldığı " Hukuksal aksamalar sebebiyle hakların garantisi olmayanlar" kategorisinin bir üst kategorisinde, "Hakların garantisi olmayan" ülkeler arasında yer aldı.

Toplam 141 ülkeyi kapsayan rapora göre Türkiye, Çin, Nijerya ve Belarus gibi demokrasi ve işçi hakları konusunda çok gelişmiş sayılamayacak ülkelerle aynı grupta kendine yer buldu.

Her gün yeni bir işçi cinayetinin yaşanmasına rağmen devletin işçilerin hak ihlallerine göz yummayı sürdürdüğü Türkiye'deki kara tablo da rapora yansıdı. Sendikal hak ihlalleri ve sendikaların barışçıl gösterilerine yönelik polis müdahalesi de raporda ayrıntılı bir şekilde vurgulandı.

Jandarma'nın Sütaş direnişine yönelik müdahalesi ve şirketin eylem alanına gübre dökmesi gibi örneklerin yanısıra Bakanlar Kurulu kararıyla grevlerin yasaklanması ve 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamak isteyen sendikalara yönelik polis şiddeti gibi konular da endekste yer aldı.

Raporda, DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun Somalı madencileri anmak için düzenlenen bir yürüyüşte polis tarafından yaralanması ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'nun Maltepe Üniversitesi işçileriyle birlikte gözaltına alınmasına da yer verildi.

DÜNYANIN BÜTÜN İŞÇİLERİ BASKI ALTINDA

Ancak işçi haklarındaki kötüye gidişat sadece Türkiye ile sınırlı kalmadı. Birçok ülkede işçiler üzerindeki baskı daha da arttı. Rapora göre:

> 141 ülkede işçilere yönelik tutuklamalar 35’ten 44’e yükseldi.

>Ülkelerin yaklaşık %60’ında işçiler temel haklarından yararlanamıyor

> 11 ülkede sendikacılar öldürüldü. Bu cinayetlerin 22’si Kolombiya’da gerçekleşti.

>Ülkelerin %70’inde işçilerin grev hakkı gasp ediliyor.

> Ülkelerin üçte ikisi işçilerin toplu pazarlık haklarını tanımıyor.

> Ülkelerin yarısından fazlasında işçiler hukuksal haklarından faydalanamıyor.

> 141 ülkenin 73’ünde işçiler daha iyi çalışma koşulları talep ettikleri için işten çıkarma, ceza, maaş kesintileri ile karşılaşıyor.

>84 ülkedeise işverenler yasa dışı stratejilerle sendikaları görmezden geliyor.

97 göstergenin değerlendirdiği raporda ülkeler ise şöyle sıralandı:

1.Düzensiz hak ihlalleri: Finlandiya ve Uruguay dahil olmak üzere 16 ülke

2.Tekrar eden hak ihlalleri: Japonya ve İrlanda dahil olmak üzere 26 ülke

3. Düzenli hak ihlalleri: İsrail ve Avustralya dahil olmak üzere 36 ülke

4. Sistematik hak ihlalleri: ABD ve Polonya dahil olmak üzere 27 ülke

5. Hakların garantisi olmayanlar: Belarus, Çin, Nijerya ve Türkiye dahil olmak üzere 27 ülke

5+ Hukuksal aksamalar sebebiyle hakların garantisi olmayanlar: Suriye, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Filistin dahil olmak üzere 9 ülke.

24.6.2015

 

 

GÜNDEM