ffa41
Basından-Birgün- Hak Yoksa Üretim De Yok!

Metal direnişi sürüyor. Taleplerinin karşılanması için üretimi durduran işçilere bugün Bursa Delphi işçileri de katıldı. Türk Metal’i fabrikadan silen Delphi işçileri, yönetimin görüşmeyi kabul etmemesi üzerine üretimi durdurdu. Vardiya değişimi sırasında fabrikadan çıkmayan vardiyanın işçilerine, kapı önüne gelen diğer vardiyalardaki işçiler de destek verdi. Eylemin hemen ardından yönetim, işçilerin temsilcileriyle görüşmeyi kabul etti. Direnişe başlayan işçilere diğer fabrikalardaki işçiler de erzak desteğinde bulundu.

TÜRK TRAKTÖR'DE TOFAŞ TAKTİĞİ

Koç Grubu’na bağlı Türk Traktör’ün fabrikalarında da direniş 12 günü geride bıraktı. Patronun işçileri bölme girişimlerine ve tehditlerine karşın işçiler kararlı oldukları, talepleri karşılanana dek üretime başlamayacaklarını açıkladı. Ankara’daki fabrikada üretimin başladığı yalanlarına tepki gösteren işçiler, fabrikanın içinden çekilen ve makinelerin boş olduğunu gösteren fotoğraflar paylaştı. Fabrikada patronun aynı TOFAŞ’taki gibi beyaz yakalılara tulum giydirerek üretim başladı yalanını ortaya attığı, bu nedenle çok sayıda iş kazasının yaşandığı ve bantlarda yarım kalan araçlar dışında tek bir araç bile çıkarılamadığı öğrenildi.

FORD OTOSAN İŞÇİSİ KARARLI

Ford Otosan’ın Gölcük fabrikasında da patronun direnişi kırma girişimleri boşa düşürüldü. İşçiler yine işbaşı yapmayarak direnişe kararlılıkla devam ettiklerini duyurdu. Kurdukları çadırlarda bekleyişlerini sürdüren işçiler adına konuşan Hakan Cömert, 13 gündür eyleme devam ettiklerini, görüşmeye çağrılma konusunda net bir yaklaşım göremediklerini ifade etti. Cömert, “Gerekli taslağı verdik. Takip ettiğimiz kadarıyla hükümetten yetkililerin de devreye girdiğini duyuyoruz” dedi.

‘KENDİ SENDİKAMIZI KURACAĞIZ'

 Eskişehir İnönü’deki Ford Otosan fabrikasında, direniş alanına aileleriyle gelen işçiler, sonuna kadar mücadele edeceklerini dile getirdi. İşçi sözcülerinden İsmail Demirbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, direnişte sekiz günü geride bıraktıklarını, patronun sürekli işçileri telefonla arayıp tazminat vermeme, iş sözleşmesinin feshi gibi söylemlerle tehdit ettiğini söyledi. Demirbaş, “İşçilerin arasına nifak sokulmaya çalışıyor, ancak hiçbir işçi arkadaşımız bu oyuna gelmeyecek. Bütün arkadaşlarımız onuru, şerefi ile burada. Hükümetten, yetkililerden ve Otosan yönetiminden bu olaya bir çözüm bulmasını istiyoruz. Çözüm bulunduğu andan itibaren işçiler işbaşı yapmaya hazır” diye konuştu.

 Öncelikli taleplerinin Türk Metal’den kurtulmak olduğunu ifade eden Demirbaş, “Mevcut hiçbir sendikayı da istemiyoruz. Olursa, burada çalışan yürekli insanlarla kendi sendikamızı kuracağız” dedi.

BİN LİRA DAYANIŞMAYA

 Öte yandan metal direnişinin ardından MESS kapsamında bulunan işyerlerindeki işçilere biner lira dağıtıldı. Eskişehir’de bin liralık ikramiyelerini alan Arçelik işçilerinin, aralarında topladıkları paralarla Ford işçilerine yemek yardımında bulunduğu öğrenildi.

Fabrikalar ayakta!

Metal direnişinin rüzgârı diğer fabrikalardan işçileri de harekete geçirdi. Çeşitli fabrikalarda taleplerinin karşılanmasını isteyen işçiler şalter indirerek ücretimi durdurdu.

Tekersan: Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu ve jant üretimi yapan Mefro-Pheels (Tekersan) Bilecik Fabrikası’nda toplusözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine işçiler iş bıraktı. Üretimi durduran işçiler, fabrikanın MESS kapsamında olmamasına karşın kendilerine MESS sözleşmesinin dayatıldığını belirtti.

Klisom: Ankara Ostim’de kurulu Klisom A.Ş.’de de Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler, iş durdurarak yönetimin işten atma saldırısını protesto etti. Sendikanın yetki almasının ardından 40 işçinin çalıştığı fabrikada bir işçi işten atılmıştı. Üretimi durduran işçiler, arkadaşları işe geri alınıncaya dek üretime başlamayacaklarını duyurdu. İşçiler, yaptıkları açıklamada Ostim’de çalışan diğer işçilere de destek çağrısında bulundu. İşçiler, “Ostim cehennem, işçiler köle kalmayacak” dedi.

Baykal Makina:Bursa Nilüfer’de kurulu Baykal Makina fabrikasında çalışan sendikasız işçiler de hakları için üretimi durdurdu ve eyleme geçti. İşçiler, patrondan bir iki gün içinde taleplerini konuşma sözü almaları üzerine eylemlerine son verdi.

2.6.2015

 

GÜNDEM