ffa41
Basından-Aydınlık Gazetesi- Sanal devriyeyle bin polise soruşturma

Emniyet Genel Müdürlüğü, yaklaşık bin polise Facebook ve Twitter’dan Emniyet-Sen’e destek veren yorum yaptıkları için soruşturma açtı. Soruşturmaları 4 Polis Başmüfettişi yürütüyor. Genel Müdürlük polis memurlarını, teşkilatı küçük düşürücü, eleştirici ve hakaret edici yorum yapmakla suçluyor.

 

Emniyet’in Türkiye çapında bine yakın polis hakkında başlattığı soruşturmaların, Siber Suçlar ile Mücadele Daire Başkanlığı tarafından tespit edildiği belirtiliyor. Sanal devriye yapan Daire, Facebook ve Twitter’dan polisleri izliyor ve soruşturma başlattığı memurun yaptığı paylaşımları delil olarak kabul ediyor.

 

‘Eşinin sayfasıyla suçlandı’;

Bu soruşturmalardan birine uğrayan, adını ve görev yerini açıklayamadığımız bir polis memurunun ifade tutanağına Aydınlık ulaştı. Emniyet, bu soruşturmada Facebook’taki Polis Kürsüsü isimli profil sayfasında yer alan yorumları araştırmak için polis memurunun ifadesini aldı. Memura, “Polis Kürsüsü isimli topluluğun yöneticilerinden misiniz?”  sorusu yöneltildi. 'Küçük düşürücü yorum yaptın' Ancak burada daha ilginiç bir olay gerçekleşti. Polis Başmüfettişlerinin, memuru suçladığı profil sayfasının kendisine ait olmadığı ortaya çıktı. Polisi, eşinin kullandığı facebook sayfası üzerinden takip eden müfettişler burada yazılan yorumlan sanki polis memuru yazmış gibi davrandı.

Polis memurunun hesabın kendisine ait olmadığını söylemesine rağmen, "tarafınıza ait olduğu anlaşılan profil adresinde yapmış olduğunuz yorumlarda teşkilatımıza yönelik hakaret, küçük düşürücü ve provokasyona açık yorumlar yaptığınız anlaşılmıştır. Bu hususlarla ilgili ifade veriniz" denildi. İfade tutanağında yer alan küçük düşürücü ifadeler olarak sunulan yorumlar arasında ise şunlar bulunuyor: "Dünyada en fazla Emniyet mensubunun intihar ettiği ülke Türkiye.


EGM çağdışı disiplin tüzüğü ile ceza vermeye kalkıyor." 'Pişman mısın' diye soruyorlar Bu arada bazı soruşturmalarda usule aykırı haraket edilerek, yetkili makamlardan izin alınmadığı ve "Sanal Devriye Takip Tutanağı" adını verdikleri tutanaklarda isim, imza olmadığı bildirildi. Bazı soruşturmalarda ise ifade alınırken avukat hakkı kullandırılmadığı, polislere, "Sendikaya üye misin, yaptığın yorumlardan pişman mısın?" gibi sorular yöneltildiği Aydınlık'a gelen bilgiler arasında. Ayrıca, dosya örneği isteyen polislerden de 750 TL'ye yakın fotokopi parası alındığı vurgulandı. Aydınlık'a bilgi veren Emniyet kaynaklan, bu soruşturmaların Emniyet-Sen'in kuruluşunun ardından arttığım ifade etti. 

 

Aydınlık Gazetesi 4.7.2013

 

 

GÜNDEM