ffa41
Basından-Aydınlık Gazetesi-Yatağanda İşçi Taleplerini Kabul Ettirdi

Yatağan Termik Santralı ile bu santrale kömür temin eden Güney Ege Linyit İşletmesi’nde çalışan enerji ve maden işçilerinin sürdürdüğü işyerlerini terk etmeme eylemi, sendika ile firma temsilcileri arasındaki müzakerelerin ardından imzalanan protokolle bitirildi. Yatağan Termik Santralı önünde sürdürülen direniş sendikaların yaptığı ortak açıklamanın ardından 447. gününde sona erdirildi. Her iki kamu kurumunun Elsan Elektrik şirketine devri 1 Aralık’ta tamamlanmıştı. Sendikaların 5 Aralık’ta alıcı firma ile yaptığı görüşmede işçilerin talepleri kabul edilerek protokol altına alındı. Aynı günün akşamı sendikalar işçilerle karar toplantısı yaptı. Kapı önünde bekleyen bazı aileler ise gözyaşlarını tutamadı. Toplantı sonucunda firma ile protokol altına alınan talepler kabul edildi. 

‘KAZANIMLARI KORUDUK’

Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ile Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin dün sabah saatlerinde Yatağan Termik Santralı girişinde süreç hakkında bilgi verdi. Sendika başkanları özelleştirmeyi durduramadıklarını ancak gelinen noktada işverenle anlaşma sağlayarak mevcut kazanımlarını koruduklarını açıkladı. 

Bundan sonraki beraberliklerinin daha önemli olduğunun altını çizen Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, “Sevinemiyoruz. Konuşurken bile ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Türkiye’nin koşulları ve şartları belli. Bizler elimizden geldiğince, gücümüz neyse hep birlikte bunu başardık. Vicdan anlamında rahatız. Hep beraber bu mücadeleyi yaptık. Bundan sonraki beraberliğimiz daha önemli. Birimizin başına bir şey gelirse, enerji ve maden işçileri yine yollardayız. Yine sokaklardayız, yine alanlardayız. Bu sessizlik bize yakışmaz arkadaşlar. Enerji ve maden işçileri bir elmanın yarısıdır. Birisinin burnu kanarsa onun da kanar. Eğer buradan bir tane enerji işçisi kardeşim, bir tane maden işçisi kardeşimiz içten çıkartılırsa hep birlikte yine bu alanlardayız. Bu alanlardayız, korkan namussuzdur, korkan şerefsizdir” dedi.

‘MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Konuşmasında, hiçbir kamu kurumu kalmasa bile kamulaştırmayı savunmaya devam edeceklerini belirten Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin de protokol sürecini şöyle anlattı:  

“Bu protokol Türkiye’deki, her türlü yasanın üstündedir dedik. Çünkü bunun arkadasında işçinin iradesi var dedik. Hadi bakalım bu protokolün bir maddesini uygulamayın da görelim dedik. Mücadele her zaman her koşulda devam edecektir, devam etmelidir. Bütün bu mücadelenin sonun da hiçbir kazanım elde edilmeden dağılmış olsa idik, asıl kayıp o zaman olurdu. 

Yatağan mücadelesi yüzde 100 çıktığı yolda belki sonuç alamamıştır ancak meyvesini vermiştir. İşçinin gücü buradayken, halkın desteği buradayken o hava içerisinde işveren görüşme teklifi etmiş, sizler burada mücadele ederken, emek dostları çadırda ve kömürde bu eyleme destek verdiği anda elimiz daha da güçlenerek masaya oturmuşuzdur ve işçinin taleplerini kabul ettirdik.” Açıklamaların ardından vardiyası olan işçiler göreve diğerleri evlerine dağıldı.

İŞÇİ PARTİSİ’NDEN YATAĞAN AÇIKLAMASI

İşçi Partisi Genel Sekreteri Serhan Bolluk, Yatağan işçisinin 447 gündür devam ettiği mücadelesinden başarı ile çıktığını bildirdi. Bolluk, “En son santralı alan firma ile yapılan anlaşma ile işçilerin talebi kabul edilmiştir” dedi. AKP iktidarının özelleştirme saldırısına tam gaz devam ettiğini kaydeden Bolluk şunları söyledi: “Milletin malı olan kamu kuruluşlarımızı satarak ayakkabı kutularını dolduruyorlar. Defalarca uyardık. Bir kez daha uyarıyoruz. Sizi de süpürecek bir ekonomik kriz kapıdadır. Cumhuriyetin değerlerini sata sata bu hale getirdiniz. Aynı yola devam ediyorsunuz, sonunuz yakındır. Türkiye karma ekonomi çözümüne doğru koşar adım gidiyor. Tek çözümdür. Bunu uygulayacak tek parti de İşçi Partisi’dir.”

PROTOKOLDE NELER VAR?

Firma ile sendikalar arasında imzalanan protokol özetle şöyle:

“Protokolde; devir tarihi itibarı ile santralde çalışmakta olan işçilere, devir tarihine kadar işlemiş kıdem ve ihbar tazminatları ile birikmiş yıllık izin ücretleri işveren şirket tarafından ödenecek ve işçilerin şirket bünyesinde çalışmaya devam edecek şekilde kazanılmış hakları korunarak iş akitleri yenilenecektir. 

İşçiler, haklı ve geçerli neden olmaksızın işten çıkartılmayacaktır.  Bu uygulama kapsamındaki işçilerin ödemiş oldukları askerlik borçlanma süresi, çalışanın emekliliği hak ettiği tarihte kıdem süresine eklenecektir. 

PERSONEL SAYISI KORUNACAK

Asıl işte taşeron işçisi çalıştırılması konusunda mevzuat hükümleri uygulanır. Santral işçisinin talebi halinde işveren iş akdini fesheder. Fesihle birlikte TİS’den doğan hakların tümünü (kıdem, ihbar, izin) nakden öder. Lojman ücretleri Yeniköy ve Kemerköy lojman ücretleri esas alınarak makul seviyeye çekilecektir.

Maden işçisi istediği takdirde 4/C için yasal süre içinde işverenden iş aktinin feshini isteyebilecek, işveren TİS’den doğan tüm haklarını işçiye ödeyecek. Madenlerde imzalanan TİS’de yer alan işçi ve öğrenci servislerinin mevcut durumu korunacaktır. Madenlere işçi alımlarında yöre halkına öncelik verilecektir. 

Madenlerde devir tarihi itibari ile mevcut işçi personel sayısının korunması sağlanacaktır. TİS görüşmelerinde bu husus değerlendirilecektir.” 

7.12.2014

 

 

GÜNDEM