ffa41
Basından-Aydınlık Gazetesi-İş Kazasını Önle Teşvik Kap

Türkiye ekonomisine güven azalıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ekonomik güven endeksi Haziran ayında yüzde 5.4 oranında geriledi.

Mayıs ayında 83.12 olan endeks böylece 78.6 değerine geriledi. 100 puanın altında oluşan endeks ekonomi için kötümser duruma işaret etti.

HİZMET VE SANAYİ DÜŞÜRDÜ 

Ekonomik güven endeksindeki düşüş; reel kesim yani imalat sanayi ve hizmet sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre yüzde 2.3 azaldı.

Mayıs ayında 103.9 olan endeks Haziran ayında 101.50 değerine düştü. Hizmet sektörü güven endeksi, Haziran ayında yüzde 1.4 oranında azalarak 100.41 değerinden 99.04 değerine indi.

TÜKETİCİ KÖTÜMSER

Ekonomik güven endeksini etkileyen diğer faktörlerden, tüketici güven endeksi ise, bir önceki aya göre yüzde 3.4 artış gösterdi. Mayıs ayında 64.29 olan endeks Haziran ayında 66.45 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksi de yüzde 0.6 oranında artarak 103.51 değerinden 104.12 değerine çıktı. İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 1.6 oranında artarak 84.73 değerine ulaştı.

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetliyor.

Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait normalleştirilmiş alt endekslerin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor.

BAŞ AŞAĞI GİDİŞ

Yıl başından itibaren endeksin seyrine baktığımızda baş aşağı bir eğilim olduğu görülüyor.

Ocak’ta 93.2 olan endeks değeri yılın ilk 6 ayında yüzde 15.5 değer kaybetmiş görünüyor.

Endeks geçen yılın Haziran ayında ise iyimer seviye olan 100’e daha yakın bir düzeydeki 94.7 puanda bulunuyordu.

ÜRETİCİ TEDİRGİN

kredi kartı borç sorgulama

EKONOMİYE olan güvenin sarsılmasına ilişkin konuştuğumuz Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, piyasadaki durgunluk ve belirsizliğin endekse yansıdığını söyledi. Özellikle reel kesimin seçim öncesi ve sonrasında bürokrasideki tıkanmalar nedeniyle tedirgin olduğunu ve ‘’iş yaptıramıyoruz’’ dediklerini vurgulayan Uzunoğlu, ‘’İthalat yasakları geliyor. Koalisyon deniyor ama bunlar varsayım özellikle bir savaş durumu ve erken seçim tedirginliği artırıyor. Bakıyorsunuz kur ise tam tersi yatay seyrediyor. Çünkü içerde kamu bankaları döviz satıyor. Bu ekonomide erken uyarı sistemlerinin çalışmadığını gösteriyor’’ dedi.

1.7.2015

 

GÜNDEM