ffa41
Basından-Aydınlık Gazetesi-Analık İzninden Kiralık İşçi Çıktı

TBMM Genel Kurulu'nda, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Buna göre doğum yapan kadın memurlar ve işçiler için düzenlenen yarı zamanlı çalışma da kesinleşmiş oldu. Ancak anne işçinin kısmi süreli çalışırken bıraktığı boşluğu özel istihdam bürolarından sağlanan kiralık işçiler dolduracak. Üstelik anne işçi tam zamanlı çalışmaya döndüğünde sözleşmesi kendiliğinden feshedilecek. 
Süt İzni Verilmeyecek

Memurların, doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilecek. Memurlara, doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda, doğumdan analık izninin başladığı tarihe kadarki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilecek. Doğum yapan memurlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay. ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay. günlük çalışma süresinin yansı kadar çalışabilecek. Bu süre içinde süt izni verilmeyecek, mali ve sosyal haklarda herhangi bir kesinti yapılmayacak. Bebeği engelli doğan kadın memur ise 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışabilecek. Memurun çalışacağı süreler, ilgili kurumca belirlenecek.
Yarı Zamanlı Çalışma 

Tasarı, çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı da getiriyor. Çocuğu olan veya evlat edinen memur anne ve baba, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Yarı zamanlı çalışmada, mali haklar ile sosyal yardımlara ilişkin ödemelerin yarısı yapılacak. Fiili çalışmaya bağlı ödemeler ise devam edecek. Bu dönemdeki hizmet süreleri, derece yükselmesi ile kademe ilerlemesinde yarım olarak dikkate alınacak. Fiili hizmet süreleri ile prim ödeme gün sayıları yarım olarak hesaplanacak.

Esnek çalışma hayatı

İşçi anneler de yarı zamanlı çalışabilecek ancak onların boşluğunu özel istihdam bürolarının sağlayacağı kiralık işçiler dolduracak. Kiralık işçilerin sözleşmesi anne işçi tam zamanlı işe döndüğünde kendiliğinden sona erecek. Doğum sonrası yarı zamanlı çalışmak isteyenlerin oluşturacağı boşluğun "geçici, kiralık işçilerle" telafi edilmesi planlanıyor. Çalışma hayatı da bu kapsamda esnekleştirilecek. Tasarıyla kadın işçiler de doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında ilk doğumda 60 gün, 2. doğumda 120 gün. sonraki doğumlarda ise 180 gün, günlük çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabilecek. Bu hükümlerden faydalanacaklar süt izninden yararlanamayacak. Analık izni ve yan zamanlı çalışma sonrasında çocuğun mecburi ilköğretim çağına gelmesine kadar ebeveynlerden birinin, İş Kanunu'nda düzenlenmiş olan kısmi süreli çalışma hakkı talepleri karşılanacak. Bu durum iş sözleşmesinin feshinde geçerli sebep oluşturmayacak. Eşi çalışmayan ebeveynler düzenlemeden yararlanamayacak.

30.01.2016

 

GÜNDEM