ffa41
Basından-Aydınlık-Öngörülen sistem Taşerondan da geri

Basından-Aydınlık-Taşeron İşçisiyle Dalga Geçiliyor

Taşeron işçilerini "özel sözleşmeli personel" statüsünde istihdam edilmesini öngören yasa tasarısına tepkiler sürüyor. Getirilmek istenen sistemin taşeronluktan daha geri olduğuna dikkat çeken Belediye-iş Sendikası Başkanı Nihat Yurdakul, "işçiyle dalga geçiliyor" dedi.

Belediye-İş Ve Sosyal-İş'ten Taşeron Tasarısına Tepki: Öngörülen sistem taşerondan da geri 'Özel sözleşmeli personel' statüsüne tepki gösteren Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, hükümetin taşeron işçileriyle dalga geçtiğini söyledi.

 

Önümüzdeki günlerde Meclis'e gelmesi beklenen düzenlemede işçilerle 3'er yıllık sözleşme, kamuya geçişte sınav yapılması, 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş olması, geçmişe dönük alacaklarından vazgeçmesi gibi tartışmalı şartlar da yer alıyor. Düzenlemeyi eleştiren Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası Başkanı Nihat Yurdakul şunları söyledi: "Çalışma hayatını, 12 Eylül faşizminin daha gerisine götürdüler. Bu da bunun bir parçası. Reform diye sundular ama 450 yıl önceki kölelik düzeni gibi bir düzen yaratmaya çalışıyorlar. Taşerondan ziyade istihdam büroları, çağrı üzerine çalışmanın adı çağdaş köleliktir. Taşeron Türkiye'de sayı olarak çok arttı. Bunun üzerine bir tepki yükselmeye başladı. Bugün kadro adı altında yükselen tepkiyi susturmaya çalışıyorlar. Taşeron bugünkü mevcut haliyle gerçek- : ten ortadan kaldırılması gereken bir kölelik düzenidir. Ama getirilmek istenen sistem de bugünkü taşeron sisteminin daha gerisinde bir sistemdir."

SINAVDAN GEÇEMEYEN NE OLACAK?

Düzenlemenin belirsiz olduğunu vurgulayan Yurdakul, "işçi midir, memur mudur? Sistem örgütlülüğü ortadan kaldırıyor, sendikalaşmayı ortadan kaldırıyor. Toplu iş sözleşmesi yok, kıdem tazminatı yok. Emekliliği belli değil, ne kadar çalışacağı belli değil. Vize uygulaması getiriliyor. Sınav yapılacak, sınavdan geçecek mi, geçemeyecek mi? Geçemeyen ne olacak, işten mi atılacak? Bunlar yetmiyormuş gibi bir de bakanlıklardan müsaade alınacak. Yani ne olduğu belirsiz bir sisteme geçilecek" ifadelerini kullandı. Yurdakul, "Seçim zamanı vaat edilen bu değildi. Kamuda taşeron adı altında çalışan işçi arkadaşlarımızın ayrım gözetmeksizin Başbakanın kendi söylemiyle 'bir kişi dışarıda kalmaksızın' kadroya geçirileceği söylenmişti. Bu böyle olmadı. Çalışma hayatı ve günlük yaşamında ekmek mücadelesi veren, ayakta durma mücadelesi veren, onuruyla bu ülkeye hizmet için uğraşan arkadaşlarımızla dalga geçiyorlar. Bunu düzeltmeleri lazım. Seçim sürecindeki vaatlerinin arkasında durmak istiyorlarsa, bugün nerede çalışırsa çalışsın 'taşeron adı altında çalışan işçiler daimi işçi statüsüne hak kazanmışlardır' diyecek ve böyle bir karar çıkaracaklar. Bu sorun bitecek" diye konuştu.

DİSK'e bağlı Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk düzenlemedeki sınav şartına dikkat çekti. Ebetürk şöyle konuştu: "Bu sınav sadece yazılı sınav değil, sözlü sınav da var. Sözlü sınav denince geçmişteki deneyimlerimiz ışığında AKP kadrolaşması izlenimine de kapıldık. Bu açıdan da önemle üzerinde durulması gerekiyor. Yine 1 Kasım'dan sonra işe girenlerin ve 1 yıldan az çalışan işçilerin kadroya alınmaması söz konusu. Bunları değerlendirdiğimizde bugün 700 bin ile ifade edilen rakamın çok çok altında işçinin, 'özel sözleşmeli personel' adı altında istihdam edileceği ifade ediliyor. Metin Ebetürk 'Özel sözleşmeli personel' istihdam biçimi tam anlamıyla geçici, belirsiz ve güvencesiz bir istihdam biçimidir. Kamuda çalışan bütün taşeron işçileri ayrımsız ve güvenceli olarak kadroya alınmalıdır. Bu konuda mücadele birliği içinde olunmalıdır."

SOSYAL Güvenlik Kurumunda dün düzenlenen Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, taşeron işçilerinin kamuda istihdam edilmesi için sınav zorunluluğunun temel şart olduğunu söyledi. Maliye Bakanlığı ile ortaklaşa değerlendirme yaptıklarını da belirten Soylu "Bu çalışma yakın bir zaman dilimi içerisinde sona erecek" dedi.

303.2016

 

GÜNDEM