ffa41
Basından-Aydınlık-Bin 600 Pazarlığı Eylemle Güçlenir

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret tutarının belirlenmesi için ilk toplantı bugün başlıyor. Yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için bir araya gelecek. Komisyonda işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. 

Komisyon bir araya gelmeden asgari ücret tartışmaları birkaç hafta önceden başlamıştı. İşçi tarafını temsil edecek olan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) geçen yıl komisyona sunduğu ağır işlerde çalışan bir işçinin net yaşam maliyeti olan 1600 liraya imza atmaya hazır olduklarını söylemişti. Bu açıklamaların ardından konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise "İstemenin sonu yok, ekonominin realitelerini unutmamak lazım" demişti. İşveren tarafını temsil eden TİSK ise hazırladığı çalışma raporunda "Tüketici enflasyonu yüzde 8.8; üretici enflasyonu yüzde 5.7 iken yüzde 30 artırılan asgari ücret işletmeleri sarsmıştır. Maliyetlerdeki genel yükseliş ve kârlılıktaki azalış dikkate alınarak 2017 yılında asgari ücret artışı yapılmamalıdır" görüşlerine yer vererek sıfır zam talebini açıkladı. 

Konuyla ilgili Aydınlık'a konuşan TES-İş Genel Başkanı Mustafa Şahin, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın asgari ücretin 1600 liraya artırılması talebini desteklediklerini söyledi. 

'PAZARLIĞI GÜÇLENDİRELİM' 

Türkiye'de asgari ücret konuşulduğunda büyük bir rakamdan bahsediliyormuş gibi bir hava estirildiğine dikkat çeken Şahin, "İşverenler asgari ücrete yapılacak artışı 'büyük yük' olarak tarif ediyor. Geçen yıl asgari ücret 1300 lira olunca özel sektör işverenleri kıyameti kopardı. '300 lira zam geldi, bu işin altından nasıl kalkacağız' dediler. İşten çıkarmalar yaşandı. Halbuki asgari geçim indirimiyle asgari ücret 1300 liraya çıkmıştı. Bu ücretin 1600 liraya çıkarılması iyi olur. İşverenlerin yükünü devlet mi karşılar kendileri mi bilemem. Biz Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'm talebini destekliyoruz. Sonuna kadar arkasındayız. Sendikaların pazarlık gücünü kuvvetlendirmesi gerekiyor. Bunun için eylem yapmak ve dik durmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İşveren tarafının sıfır zam talebini hoş karşılamadığını ifade eden Şahin, "İşverenler çalışanı memnun etmezse, evlerine ekmek götürmesini engellerse bu işçiler nasıl çalışacak? Asgari ücretliye hiç zam verilmesini istemiyorlar, köle olarak çalışmasını istiyorlar. 'Kuru ekmek verelim, işçi karnını doyursun, işe gidip gelsin' istiyorlar" sözleriyle işverenlere sitem etti. Türkiye'de asgari ücretli çalışan sayısının çok olduğunu belirten Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı da 1600 liranın makul bir ücret olduğunu söyledi. 

'EMPATİ KURSUNLAR' 

15 Temmuz darbe girişimine karşı sokağa çıkanların yüzde 80'inin asgari ücretli, dar ve orta gelirli insanlar olduğuna dikkat çeken Çağırıcı, "Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay bu insanlara can borcumuz olduğunu söylemişti. Ben asgari ücret artışına bir tarafıyla bu gözle bakıyorum. Diğer tarafıyla ise Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'm 1600 lira talebi gayet mantıklı ve makul. Bugün asgari ücretlilerin birçoğu geçim derdiyle uğraşıyor. Aldığı ücretle geçinemiyor, ikinci bir işe yöneliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda bulunanlar kendilerini asgari ücretlilerin yerine koymalı, 1300 lira ile nasıl geçinebilirim' diye düşünmeli. Empati yapmaları lazım" diye konuştu.

TÜİK'in geçen yıl açıkladığı rakamın asgari ücret artışı olarak talep edildiğini belirten Çağırıcı, "Devletin verdiği rakamla masaya oturuyoruz. Devlet kendi kendini mi yalanlayacak? 1300 lira ile geçinebilen varsa gelsin hesabını yapsın" diyerek komisyon üyelerine çağrıda bulundu.

6.12.2016

 

GÜNDEM