Basından-Avcılar Temizlik İşçileri İlk İşe İade Davasını Kazandı

Avcılar Belediyesi’nde Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde Tomurcuk adlı taşeron firma işçileri olarak çalışırken sendikalı olarak işten atılan işçilerin açmış oldukları işe iade davalarından ilki kazanımla sonuçlandı.

İşten atılmalarının ardından 7 ayı aşkın süre işe dönme mücadelesi sürdüren ve hukuki olarak da işe iade davalarını açan işçilerden 4 işçinin davası sendikal nedenle fesih sebebiyle 12 maaş hakkı ve işe iade kararıyla sonuçlandı.

Avcılar Belediyesi’nde geçtiğimiz Mayıs ayında Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün ihalesini alan Tomurcuk İnşaat Taahhüt A.Ş. adlı taşeron firmada çalışan çöp işçileri ağır çalışma koşulları, hak gaspları, mobbing uygulamalarına karşı Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube üyesi olmuşlardı.

Tomurcuk firması, sendikal örgütlenmenin güçlenmesi üzerine gruplar halinde işçileri işten atmış, sendikanın yetki aşamasına geldiği süreçte ise Fen İşleri Müdürlüğü’ndeki işçilerin de içinde olduğu 320 işçi işten atılmıştı. İşçiler ilk işten atılmalarından itibaren Avcılar Belediyesi önünde direniş çadırı kurarak işe dönme mücadelesi veren işçilere karşı Tomurcuk firması ve Avcılar Belediyesi işçileri ve sendikayı karalama kampanyaları yürütmüştü.

İşten atılan işçilerle dayanışmada bulunan işçilere uygulanan baskılar ve mobbing üst düzeye çıkarılmış, işten atmalar devam etmişti. İşten atılan işçilerin direnişi sürerken Temizlik işçileri ve Fen İşleri işçileri de maaşlarının ödenmemesi nedeniyle ve arkadaşlarının işe alınması talebiyle kitlesel olarak iş durdurma eylemleri yapmıştı.

Avcılar Belediyesi önünde 7 ayı aşkın süren işe dönme mücadelesi işçilerin gruplar halinde Fen İşleri Müdürlüğü’nde iş başı yaptırılmasıyla sona ermişti.

Kaynak:Mücadele birliği

8.3.2017