ffa41
Basın açıklaması:Soma da yaşanan iş cinayetidir. İhmal olmasa, denetimsizlik olmasa, işçinin hayatı sudan ucuz olmasa bu cinayetler yaşanmazdı.

Soma'da yaşanan iş cinayetidir.

İhmal olmasa, denetimsizlik olmasa, işçinin hayatı sudan ucuz olmasa bu cinayetler yaşanmazdı.

 

Dün (13 Mayıs 2014) Manisa’nın Soma ilçesinin Eynez köyü Karanlıkdere mevkindeki Soma Holding'e bağlı, Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye ait linyit madeninde ülkemiz tarihinin en büyük iş cinayeti gerçekleşmiştir.

Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre; şu ana kadar 205 maden emekçisi yaşamını yitirmiş,  4'ü ağır 57'yi aşkın işçi yaralanmış, 200'ü aşkın emekçi ise madende mahsur kalmıştır.

Bu yürek yakan iş cinayeti bizleri derinden yaralamış ve yasa boğmuştur.

Hükümet, özelleştirmelerle taşeronlaştırmalarla, sermayeye yeni rant alanları açarken, çalışma ilişkilerini güvensizleştirip,  çalışma yasalarının  dışında, denetimsiz işçi çalıştırmanın yolunu açan istihdam politikalarını  temel çalışma sistemi haline getirmiştir. İstihdam politikaları konusunda kamuyu örnek alan özel sektör de denetimsizliği ve yasal boşlukları fırsat bilip, kölelik koşullarında işçi çalıştırmıştır.

Soma'da ve ülkemizin bir çok yerinde yaşanan iş cinayetlerinin temel nedeni, milyonlarca işçinin açlıkla, işsizlikle tehdit edilerek, kölelik koşullarında ve denetimsiz çalıştırılmasıdır.

İş cinayetinin yaşandığı Soma Holding’e bağlı madenin sahibi Alp Gürkan, 30 Eylül 2012′de Hürriyet’e verdiği röportajda; Türkiye Kömür İşletmeleri'nin 130-140 dolara mal ettiği kömürün tonunu 23.8 dolara mal edebilmelerini 'özel sektörün çalışma tarzı’ ile açıklamıştır.

Ne yaparsanız yapın, ne derseniz değin, mızrak çuvala sığmayacaktır.

İhmal olmasa, denetimsizlik olmasa, işçinin hayatı sudan ucuz olmasa bu iş cinayeti yaşanmazdı. Çünkü iş cinayetinin gerekçesi olarak açıklanan trafo patlaması, eğer trafoya gerekli bakımlar yapılmış olsa,  patlamaz, aşırı yüklenmede kendini devre dışı bırakırdı. Çünkü madenlerde yeraltında kullanılan tüm aygıtlar, en küçük yangın ve patlama riskine karşı, belirli standartlara göre üretilir ve kullanılır. İhmal, denetimsizlik, eğitimsizlik ve kâr hırsı olmasa bu iş cinayetleri yaşanmazdı.

Madenci ölümlerine “güzel öldüler”diyen, madenlerdeki iş cinayetlerini “mesleğin fıtratı” diye izah eden, bilimi dikkate almayan bir anlayış olmasaydı, aç gözlü şirketler bu kadar pervasızca işçileri ölüme yollayamazdı.

Tek gayeleri, çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlamak, sofralarına bir lokma daha ekmek koymak olan ve yerin metrelerce altında ekmeğini taştan çıkaran Soma maden emekçilerinin yaşadığı bu iş cinayetinde hayatını kaybeden emekçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diler, madende mahsur kalan emekçilerin bir an önce sağ salim kurtulmasını temenni ederiz.

Başımız sağolsun.

 

                                                                                                                      Belediye-İş Sendikası

 

 

GÜNDEM