ffa41
Basın Evrensel: İşçiyi Ezen Yasaya ´Bir Saat´lik Uyarı

Sendikasızlaştırma yasası' İstanbul'da iş bırakma eyleminin güçlü olduğu yerlerden biri de Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi'ydi. Bini aşkın işçi, Sanayi Bölgesi'nde yürüyüş yaptı. Traktörcüler Durağı'nda işçiler adına açıklamayı yapan Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, Toplu İş İlişkileri Kanunu ile işçi sınıfının kazanılmış haklarının gasp edileceğini belirtti. Basın açıklamasının ardından protesto, oturma eylemiyle Taksim'e taşındı. Galatasaray Lisesi'nde bir araya gelen SGBI "İşçi düşmanı hükümet istifa" sloganıyla DİSK Meclis önündeydi DİSK üyesi işçiler, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nı, Meclis önünde protesto etti.



Eyleme CHP Grup başkanvekilleri Emine Ülker Taran, Muharrem İnce, Milletvekilleri Süleyman Çelebi, Kamer Genç, İzzet Çetin, Musa Çam, Aytuğ Atıcı da destek verdi. CHP milletvekilleri yasanın Meclis'ten geçmemesi için mücadele edeceklerini söylediler. DİSK Genel Başkam Erol Ekici yaptığı basın açıklamasında, "Bu yasa tüm mücadelemize rağmen Meclis'ten geçerse biz mücadelemize yasanın iptali olana kadar devam edeceğiz. Sermayenin dayattığı koşuları kaN Sendikal Güç Birliği Platformu, Meclis'te görüşülmekte olan Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nı 10 işkolunda bir saatlik iş bırakarak protesto etti. Ardından protestoyu 6 ilde de oturma eylemleriyle sürdürdü. Dün Türk-İş'e bağlı Basın-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, PetroMş, Tek Gıda-İş, Tez Koop-İş, TÜMTİS ve TGS'nin oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP), sabah bir saat iş bıraktı.


Ardından başta İstanbul olmak üzere eş zamanlı olarak Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Gaziantep illerinde de oturma eylemleri yaptı. Taksim'e yürüdü. Burada açıklama yapan SGBP Dönem Sözcüsü Kenan Öztürk, "Bu yasa açıkça bir 'sendikasızlaştırma' yasasıdır. Kabul etmemiz mümkün değildir" dedi. Öztürk, "Mücadelemiz, 'ileri demokrasinin' gazıyla, copuyla susturulmak istensek de, engellenemez" diye konuştu.. Türk-İş uyuma, AKP'ye yem olma' Ankara'da da işçiler, Sakarya Meydanı'nda toplandı. Tez Koop-İş Ankara 2 No'lu Şube Başkanı Mustafa Barın yaptığı açıklamada, Türk-İş ve Hak-İş yöneticilerine seslendi.


Barın, "Bu yasanın sosyal tarafların üzerinde anlaştığı metinmiş gibi algılanmasına siz neden oldunuz. Bu antidemokratik yasanın meşrulaşmasını siz sağladınız. Kapalı kapılar ardında, işçilerin iradesini hiçe sayarak kişisel pazarlıkla tavizler verdiniz. Bunları kamuoyu önünde savunacak cesareti de gösteremediniz. İşçi sınıfı yaptıklarınızı asla unutmayacaktır. Sizler sendikal hareket tarihimizin utanç sayfalarında şimdiden yer buldunuz" dedi. "Türk-İş uyuma AKP'ye yem olma" ve "Türk-İş göreve genel greve" sloganları atan işçiler, protestolarını oturma eylemiyle sürdürdü.


Adana İnönü Parkı'nda biraraya gelen işçiler, oturma eylemiyle yasayı protesto etti. İşçi Partisi II Başkanı ve yöneticileri de eyleme destek verdi. bul etmeyeceğiz ve mücadelemiz kazanana kadar sürecektir. Emek ve demokrasiden yana olan herkesi mücadelemize destek vermesini bekliyoruz" dedi. 

 17 Ekim 2012 EVRENSEL

 

 

GÜNDEM