ffa41
Basın Cumhuriyet- Samsun Gazi Hastanesinde işçiyi sendikal nedenlerle atan taşerona bir yıl hapis cezası verildi

 Samsun 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Samsun Gazi Hastanesi’nde taşerona ‘sendikal hakların kullanılmasını engellemek’ suçundan bir yıl hapis cezası verdi. İşten atılan toplam beş sendikalı işçinin hastane önündeki direnişleri iki yıla yakındır sürüyor.

 

Avrupa Sosyal Şartı’na uymayan ve yıllar önce imzaladığı Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) standartlarının açıkça ihlali anlamına gelen Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı’nın pek çok maddesinin sendikaların itirazlarına karşın kabul edildiği ülkede, önceki gün örnek bir karara imza atıldı. Samsun 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Dev-Sağlık İş Sendikası tarafından açılan davada taşerona, sendikal hakların kullanılmasını engellemek suçundan bir yıl hapis cezası verdi. Her ne kadar ceza 9 bin lira para cezasına dönüştürülse de verilen ceza sendikal çevrelerde tarihi bir karar olarak yorumlandı.

 

Konu hakkında bilgi veren Dev-Sağlık İş Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Samsun Gazi Hastanesi’nde üç yıla yakındır sendikal örgütlenme çalışmaları yürüttüklerini belirterek, önce hastaneye başka sendikanın getirilerek orada örgütlenmenin yapılmasına çalışıldığını, sonra taşeron şirketin değiştirildiğini dile getirdi.

 

Yeni gelen Atlas şirketi yetkililerinin ilk icraat olarak çalışanları topladığını anlatan Çerkezoğlu, “Tüm çalışanların yer aldığı toplantıda, ‘Burada sendikalı işçiler varmış, ben sendikalı işçi istemiyorum. İstifa edip gelin, istifa yazısını getiren yeniden işbaşı yapar’ şeklinde ifadeler kullanıyor. Şu an bu kararın verilmesine yol açan ilk dava sahibi Kadriye Esra Savaşlı da işyeri temsilcisi olduğunu, istifa etmeyeceğini söyleyince, taşeron da kendisini işten atmakla tehdit ediyor, daha sonra da işten attı zaten” diye konuştu. Çerkezoğlu, pek çok işçinin de sendikadan istifa etmemeleri halinde başka işyerlerine gönderilmek istendiği bilgisini de verdi.

 

Sendikal nedenlerle işten atılan toplam 5 işçinin, 2011’in Ocak ayında hastane önünde çadırlar kurarak direndiklerini dile getiren Çerkezoğlu, hastanedeki mücadelenin hâlâ sürdüğünü, söz konusu kararın da kendilerine güç kattığını, mücadele eden işçiler için büyük bir moral olduğunu söyledi.

 

Cumhuriyet Gazetesi / Olcay BÜYÜKTAŞ AKÇA

 

 

GÜNDEM