ffa41
Basın Aydınlık: Tasarı 12 Eylül Ün Tortusunu Kemikleştirmekte

Tasarı 12 Eylül Ün Tortusunu Kemikleştirmekte

Sendikal Güç Birliği Platformu, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'm değerlendirdi: Tasarı, 12 Eylül'ün tortusunu kemikleştirmekte!

 

SGBP, tasarının, işçi sendikalarını en az mevcut yasalarda olduğu kadar baskı altına almayı, özgürlüklerini kısıtlamayı, tüm faaliyetlerini işveren ve siyasi otoritenin baskı, kontrol ve güdümünde tutmayı hedeflediğini belirtti 

 

Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP), Toplu İş İlişkileri Yasa Tasansı'na ilişkin görüşlerini açıkladı. "Sosyal tarafların mutabık kaldığı metni Meclis'e sevk ederiz" yolundaki sözlerin unutulduğuna değinilen açıklamada, emek cephesinin taleplerinin yok sayıldığı ve işçi sendikalarıyla alay edildiği ifade edildi.

 

Hazırlanan tasannın, 12 Eylül'ün tortusunu temizlemediği aksine kemikleştirdiği söylenen açıklamada, "12 Eylül'le hesaplaşma vaadi ile dolananlann, özgürlükçü yeni bir Anayasa çağrısı ile ortalığı velveleye verenlerin, niyetlerinde ve uygulamalarında ne kadar samimi olduğu, ibret verici bir şekilde bir kez daha açığa çıkmıştır. Görünen o ki; 12 Eylül'ün darbeci ruhu, tasarı metninde bir kez daha vücut bulmuştur" ifadesi kullanıldı.

 

SGBP, TBMM'ye sevkedilen tasarıya muhalif olduğunu belirterek "Bu tasarı, uygulamaya dönük bazı maddelerde olumlu düzenlemeler getiriyor olmakla birlikte, tasarının tümüne egemen olan ruh ve felsefesiyle, özgürleşme umutlarını yok eden bir mahiyettedir. Tasarı, işçi sendikalarını en az mevcut yasalarda olduğu kadar baskı altına almayı, özgürlüklerini kısıtlamayı, tüm faaliyetlerini işveren ve siyasi otoritenin baskı, kontrol ve güdümünde tutmayı hedeflemektedir" dedi.

Anayasa ihlali

 

Tasarının, Anayasa'nın 90. maddesini ihlal ettiğini söyleyen SGBP, "Bu tasarı bu haliyle yasalaştığı takdirde, siyasi otorite; sendikaların serbestçe kurulma ve birliklerini oluşturma, sendikalann faaliyetlerini özgürce belirleme, işçilerin sendikalara serbestçe üye olma, özgürlüğünü sıkı bir denetim altına almakta; sendikaların; toplu iş sözleşmesi faaliyetlerini serbest iradeleri ile yönetme, toplu iş sözleşmesi hakkının ayrılmaz parçası olan grev hakkını kullanma, işçilerin ve sendikalarının sınıfsal hak ve çıkarlannı kollama, hak, yetki ve özgürlüklerini ellerinden almaktadır" görüşlerini kaydetti.

 

'Tasarı geri çekilmeli'

Açıklamada, "Platform olarak bu tasarının sahiplerini, tasarıyı geri çekmeye davet ediyoruz. Tasanyı özgürleşme ihtiyacına cevap verecek tarzda yeniden düzenlemeye çağınyoruz. AKP Hükümeti, sadece işveren ve sermaye kesiminin istek ve beklentilerini karşılayan, emek cephesinin hak ve özgürlüklerini yok sayan taraflı tutumunu terk etmelidir" sözleri kaydedildi.

Güç Bırlığı'nden tasarıya ilişkin öneri ve eleştiriler:

 

Barajlar sendikaya üye olma özgürlüğünü de yok eden bir sistemdir. Tarafı bulunduğumuz uluslararası sözleşmeler bireylerin sendikaya üye olma özgürlüğünün engellenemeyeceğini düzenlemiştir. Barajlarla sendikalann üyeleri adına toplu iş sözleşmesi yapmalarının önüne geçilmekte, baraj altında kalan sendikalar işlevsiz bırakılarak fiilen üye kaydetme ve büyüme haklan ellerinden alınmaktadır.

 

Halihazırda barajı geçmiş olan sendikalara tanınan 5 yıllık bir geçiş hakkı sendika özgürlüğü ilkesi ağsından bir değer taşımamaktadır. Kanaatimizce bu geçiş dönemi barajla sorunu olan sendikalar için siyasi iktidar tarafından baskı ve tehdit unsuru olarak ya da faaliyetlerini kontrol etme aracı olarak kullanılabilecektir.

 

TBMM'ye sevkedilen Tasan, yine daha önce mutabık kalındığı ilan edilen Tasan'dakinin aksine, sendika temsilcilerinin "işe iade" teminatını ortadan kaldırmaktadır. Tasan'yla, sendika temsilcileri, haksız bir şekilde işten çıkarılmaları halinde, yargı yoluyla ancak tazminat alabileceklerdir.

 

Sendika temsilcilerini işverenlerin baskı ve zulmünden koruyan, sendikal faaliyet özgürlüğünü güvence altına alan bu hükmün yokluğu, işyerlerindeki sendikal faaliyetleri ve temsilcilerin sendikal çalışmalannı ve hatta hak arayışlarını, işverenin iki dudağı arasına terk etmektedir. ? Platformumuz toplu iş sözleşmesi için gerekli olan yetki sürecinin, siyasetçi-bürokrat denetiminden çıkarılmasını, TIS yetkisi için gerekli olan veri toplama, işleme ve belge verme yetkisinin bağımsız ve özerk bir kuruma verilmesini talep etmektedir.

Yetkili sendikanın belırlenmeBİartık bağımsız ve özerk bir kuruluş denetiminde olmalıdır. E-devlet kapısı gibi, kimlerin sisteme hangi ölçüde müdahil olabileceğinin anlaşılmayacağı; doğru ve güncel bilgilerin işlenip işlenmediğinin asla kontrol edilemeyeceği; iktidar partisinin siyasi denetimi altındaki bir Bakanlık bürokrasisinin yönetiminde, her an yandaş kayırmacılığına dönüşebilecek bir sistemin adaletine güven duyulmamaktadır.

 

Platformumuz Tasan'nın grev haklarının özünü yok eden, yasakçı, engelleyici bir anlayışla yeniden kurgulanmış olan hükümlerine şiddetle karşıdır. Tasarı birkaç küçük iyileştirmeyle göz boyamaya çalışan, ama özünde yasakları 2822 sayılı Yasa'nın bile gerisine götüren düzenlemeler içermektedir.

 

Kaynak: 16.02.2012 Aydınlık Gazetesi

 

 

GÜNDEM