ffa41
Basın Aydınlık Gazetesi:Hak-İş Fona Devri Savundu

Hak-İş, kıdem tazminatının fona devredilmesinin mevcut durumdan daha iyi olacağını belirtirken, bunu genel grev nedeni sayan Türk-İş ve DİSK ise fonun büyük hak kayıplarını beraberinde getireceğinin altını çiziyor

AKP Hükümeti'nin, kıdem tazminatını fona devretme konusunda kamuoyunu ikna etme çabalan sürüyor. Geçen Nisan ayının sonunda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, çalışanların sadece yüzde 8'inin kıdem tazminatından yararlandığını iddia ederek Kıdem Tazminatı Fonu düzenlemesiyle sıkıntıları gidereceklerini belirtti. Türk-Iş ve DİSK gibi işçi konfederasyonları kıdem tazminatına dokunulması halinde bunun genel grev nedeni olacağını söylerken Hak-tş Konfederasyonu ise fona devredilmesinden yana tavır alıyor. Milli Gazete'nin, 1 Mayıs'a ilişkin çıkardığı özel 2. sayısına, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Settar Aslan, "kıdem tazminatı fonu" ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunuyor.

DİSK ve Türk-İş işverenin safındaymış!

Settar Aslan, "Çalışanlar, kıdem tazminatı hakkından ne kadar yararlanabiliyor?" sorusuna verdiği cevapta çalışanların yüzde 6'sının bu haktan yararlandığını iddia ediyor ve özel sektörün kıdem tazminatını ödemediğini belirterek, "îşte bundan dolayı devlet, kıdem tazminatı ile ilgili suistimallerin önünüe geçmek için kıdem tazminatını bir fonda toplayarak ödemeleri bu fon üzerinden yapmak : istiyor" diyor.

Aslan, Türk-Iş ve DİSK'in kıdem tazminatı fonuna karşı çıkarak işverenlerin safında yer aldığını iddia ediyor ve "Bunu yaparken de 'işçinin kıdem tazminatına dokundurtmayız', 'kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir' diye efelenerek asıl maksatlarını gizlemeye çalışmaları ise tam bir aldatmacadır" sözlerini kaydediyor.

'Mevcut durumdan iyi olacak'

"Hak-İş, kıdem tazminatı fonunu neden destekliyor?" sorusuna Settar Aslan, "Çünkü biz bir sendikayız ve işçilerin yararına davranmak zorundayız. Bizim bu tarihi ve kararlı duruşumuzu bugüne has ve yeni bir tutum olarak gösterenler, kıdem tazminatı alamayan milyonlarca işçiye en büyük kötülüğü yapmaktadırlar" diye cevap veriyor.

Aslan, "Fon her halükarda mevcut durumdan çok daha iyi olacaktır" diyor.

 

Kıdem Tazminatı Fonunda 16 Hak Kaybı

Sendikal Güç Birliği Platformu'nun, kıdem tazminatının fona devredilmesi halinde emekçilerin hangi hak kayıplarını yaşayacağına ilişkin hazırladığı broşürde şu bilgiler yer alıyor:

* İşverenler tıpkı İşsizlik Sigortası, SGK primi gibi, oluşturulan Fon'a kıdem tazminatı için belli bir oranda prim ödeyecek.

* İşçinin kıdem tazminatı hakkını bundan böyle işveren değil, Fon ödeyecek.

* Fon'un yönetiminde görev alan 4 kişiden sadece biri çalışanın temsilcisi olacak.

* Kıdem tazminatı için artık 1 yıllık hizmet yetmeyecek, en az 10 yıl çalışmak gerekecek. 10'uncu yılda da tazminatın tamamı değil, bir kısmı alınabilecek.

*  İşçi tazminatının tamamını almak için emekliliğe hak kazanıncaya kadar beklemek zorunda kalacak. 

* Halen bir yıl için 30 gün üzerinden kıdem tazminatı tutarı aşağıya çekilecek. Yani tazminat miktarı düşürülecek.

* Askere gidenler kıdem tazminatı alamayacak. 

* Evlenip işten ayrılmak isteyen kadın işçiler kıdem tazminatı alamayacak.

* İşverenin tacizine, kötü muamelesine maruz kalanlar işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alamayacak.

* Haklı ya da haksız yere, geçerli bir neden olsun ya da olmasın , işveren işçi çıkardığında artık kıdem tazminatı ödemeyecek. Yani işveren tazminat ödeme korkusu olmadan istediği gibi işçi çıkarabilecek.

* İşveren, ücret ya da ücret benzeri, ikramiye vs. ödemeleri zamanında yapmazsa, işçi ya duruma katlanacak, ya da katlanmak istemeyip işten çıkarsa, kıdem tazminatı alamayacak. Yani işverenin ücret ödememesi bir anlamda cezasız kalacak.

* İşyerinin zorunlu nedenle bir haftadan fazla durması halinde kıdem tazminatı istenemeyecek.

* Prim ödeme gün sayısını doldurup da yaşının gelmesini bekleyenler, kıdem tazminatını isteyemeyecek. Emeklilik yaşı çok ilerilere atıldığı için, hak etme yaşma gelene kadar parası Fon'da hapis kalacak. Belki de kıdem tazminatını almaya ömrü yetmeyecek.

* Geçerli sağlık nedeniyle işten ayrılanlar kıdem tazminatı alamayacak. 

* İkale sözleşmesi yaparak işten ayrılmak isteyenler kıdem tazminatı alamayacak.

* İşverenler istediği zaman, istediği şekilde iş şartlarını değiştirebilecek, işçiye ya kabul et ya da işten çık diyebilecek. Karşılığında da kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü olmayacak.

Kıdem tazminatı fonundan vergi alınacak

Meclis'e gönderilen Amme Alacaklarının ' Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, fonlardan vergi alınmasını garanti altına alıyor. Tasan Gelir Vergisi Kanunu'na eklenen geçici 67'ıncı maddeye atıf yaparak hiçbir ayrım yapılmaksızın, istisna bile olsa fonlardan vergi f alınmasını düzenliyor. Buna göre Kıdem Tazminatı Fonu kurulduğu takdirde, çalışanların bu fonda biriken kıdem tazminatlarındaki gelir artışı üzerinden vergi alınmaya başlanacak.

 

09 Mayıs 2012- Aydınlık Gazetesi

 

 

 

GÜNDEM