ffa41
Basın Açıklaması-KAMUDA TAŞERON İŞÇİLERE AYRIMSIZ KADRO İSTİYORUZ…

BELEDİYELERDE ÇALIŞAN TAŞERON İŞÇİLERİ BU ÜLKENİN VATANDAŞI DEĞİL MİDİR?

KAMUDA TAŞERON İŞÇİLERE AYRIMSIZ KADRO İSTİYORUZ…

Kıdem tazminatının fona devredilmesinin konuşulduğu, Özel İstihdam Kölelik Büroları tasarısının Meclise sevk edildiği bu günlerde, Maliye Bakanı basın yayın organlarında kamuda asıl işte çalışan taşeron işçilerin kadroya alınacağını açıkladı.

Belediyeler dâhil 1,5 milyon taşeron işçisinin çalıştığı kamuda, seçim önceleri herkesin kadroya alınacağı ima edilirken, bu sayı ilk önce 200-250 binlere, şimdi ise Bakanın açıklamaları ile 100-150 binlere düşürüldü.

Maliye Bakanı kadroya alınacak işçiler için de, “asıl-iş, yardımcı işin” ayrımı yapacaklarını da belirtti.

Bu yaklaşım, sorun çözücü bir yaklaşım değildir. Eğer kangren olmuş taşeron sorunu gerçekten çözülmek isteniyorsa, o sorunu yaratan nedenler, yani sorunun kaynağı ortadan kaldırılmalıdır.

Ülkemizde taşeron sistemi tam anlamıyla bir köle ticaretine dönüşmüştür. Amaç, kamu kaynaklarının yandaş taşeronlara aktarılmasıdır.

Kamu kaynaklarının taşeron şirketlere aktarılmasının akılla, mantıkla, bilimle ve hukukla bir izahı yoktur.

Kamuda taşeron işçi çalıştırılması, en hafif ifade ile halkın emanetine ihanettir, kamu kaynaklarının kötüye kullanılmasıdır, israftır.

Kamuda belediyeler dâhil 1,5 milyon taşeron işçisi varken, açıklanan 100-150 bin kadro hangi kıstaslara göre dağıtılacaktır?

Kimin kadroya alınacağını, kimin kadroya alınmayacağının temel belirleyeni olan; “asıl iş, yardımcı iş” hangi kıstaslara göre belirlenecektir? Bakanlık açıklamasında belediyeler muaf mı tutulmaktadır? Bakanlıklara ait birimler kamu ise, belediyeler kamu değil mi?

Belediyeleri Kamu saymamak ayrımcılık değil midir?

Belediyelerin yaptığı; su, kanalizasyon, temizlik, itfaiye, mezarlık ve defin hizmetleri, park bahçeler,  şehir içi ulaşım hizmetleri belediyelerin asli işleri değil midir?

Belediyede çalışan taşeron işçileri üvey evlat mıdır?

Devletin tüm kayıtlarında belediyeler kamudur. Maliye Bakanlığı olaya sadece kamu maliyesi açısından bakamaz. Taşeron işçiliği bu ülkenin sosyal bir sorunu, kanayan yarasıdır.

Eğer Hükümet tasarruf yapacaksa, kadrolardan değil; israfı önleyerek, lüks ve şatafattan kaçınarak tasarruf yapmalıdır.

Bakanlık yetkililerinin masa başında oynattığı kalemler, onbinlerce emekçi ve ailesinin yıllardır kurduğu kadrolu çalışma hayalini yok etmektedir.  Buna hiç kimsenin hakkı yoktur.

10-15 yıldır kamuda taşeronda çalışan işçileri sudan gerekçelerle kadro dışı bırakmak hakkaniyete, adalete ve hukuka aykırıdır.

Bizler ayrımsız olarak kamuda çalışan tüm işçilere kadro istiyoruz.

Yapılması gereken, taşeron işçiliğinin bütünüyle kaldırılarak, kamuda taşeronda çalışan tüm işçilere ayrımsız kadro verilmesidir.

Belediye-İş olarak tüm emekçilerin kadrolu güvenceli bir yaşama kavuşuncaya kadar, taşeronlaşma ortadan kalkıncaya kadar mücadelesini sürdürmekte kararlıdır. Saygılarımızla.

Belediye-İş Sendikası

 

 

12.02.2016

 

GÜNDEM