ffa41
Basın- Aydınlık Gazetesi Mehmet AKKAYA: İşçi Sınıfını 2013te Neler Bekliyor?

İşçi sınıfı ve sendikal hareket, yeni yıla daha da ağrılaşmış sorunlarla giriyor.

***

6,5 milyona ulaşan işsiz sayısı, yeni üretim alanlarının açılmaması, üretimdeki daralma ve özelleştirmeler ile daha da arttıracak. İşveren sendikası TİSK bile, "işsizliğin aşağı çekilemeyeceğini" tespit ediyor.

***

2012 işten çıkarmalarda sıçrama yılı idi. Yeni yıl, kitlesel iş kayıpları yılı olacak. İşini kaybedenlerin sayıları ve eylemler daha da artacak. 

***

Tüketim mallarına ve hizmetlere yapılan zamlar ve vergilerle, işçilerin satın alma güçleri önemli oranda düşecek.

***

Toplu iş sözleşmelerinde mücadele eğilimi kapıda... Metal sektöründeki sözleşme görüşmelerinde, sendikaların işçi ücretlerini arttırma ve sosyal haklan genişletme taleplerine işverenler direniyor. 1 Ocak'ta başlayacak kamu toplu sözleşmelerine dair 3 ay öncesinden yapılması gereken hazırlıklar yapılmadı. Sendikaların yetki talebi bile cevaplandırılmadığı için, sendikaların ve işyeri temsilciliklerinin güvencesi hukuken tehlikede.

***

Özelleştirmeler sürüyor. Hükümet, hem ekonomide devleti tasfiye etmek, hem de artan bütçe açıklarını kapatmak amacıyla özelleştirmeleri hızlandıracak. 2012'de satışlar enerji, bankacılık ve otoyollarda yaşandı. Hidroelektrik-termik santraller, enerji dağıtım üniteleri ve Başkent Doğalgaz ile enerji sektöründeki satışlar devam edecek. Halkbank'ın kalan hisselerinin ve Ziraat Bankası'nın satışı Hükümetin 2013 planı içinde. Demiryollarının parçalanarak yabancıların da alabileceği şekilde satılması planı rafta bekletiliyor. Milli Piyango ve diğer şans oyunları gündemde... Kamu varlıklarının ve taşınmazlarının satışı devam edecek.

***

Hükümet taşeron yasası işe "taşeron işçilerine emeklilik olanağı sağlayacağını" söylüyor. Taslak hazır. Oysa Taslak, taşeron işçisinin güvencesi sayılan, asıl işin, uzmanlık gerektirmeyen işin alt işverene yaptırılamayacağına dair yasağı kaldırarak, taşeron işçiliği daha da yaymayı, üretimin esası haline getirmeyi amaçlıyor.

***

Sendikaların "genel grev sebebi" saydığı Kıdem Tazminatı Fon Yasası yeniden gündeme geliyor. Hükümet, toplumun tepkisi yüzünden rafa kaldırdığı taslağı, taşeron yasa taslağıyla beraber Meclisten geçirmek istiyor.

***

İşsizliği azaltma ve işsizlere iş olanağı yaratma stratejisi olarak sunulan Ulusal İstihdam Stratejisi, daha kuvvetli olarak gündeme gelecek. 2012 sonlarında ısıtılan özel istihdam bürolarına işçi kiralama olanağı girişimi, yeni yılın önemli mücadele konusu olacak. Esnek çalışma özel sektörde hızlanmıştı. Kamu sözleşmelerinde masaya gelecek bir konunun da bu olması bekleniyor.

***

Sendikalar 2013'e önemli iç sorunlarla giriyorlar. DİSK Genel Sekreteri görevinden istifa etti. Türk-İş tarihinin en dağınık ve en etkisiz dönemini yaşıyor. Hükümetin ve işverenlerin saldırılarına direnmiyor, direnme arzusu göstermiyor. Durumun böyle süremeyeceği ve Türkİş'in ayağa kalkması isteği Türk-İş'in kapısına dayandı. Mustafa Kumlu'nun istifa etmesi, isteği, Olağanüstü Kongre talebini de içeriyor. Olağanüstü kongre yapılmasa bile, 2011 Genel Kumlu için yargıya yapılan başvuru, Türk-İş'in kayyuma devredilmesiyle sonuçlanabilir.

***

Devlet memurunun güvencesi ortadan kaldırılıyor. Hükümet, 657 sayılı yasayı değiştirerek, performans sistemini ve memurlann diğer illere sürülebilmesini yasalaştırmak istiyor.

***

TMMOB yasası değiştirilerek mühendis ve mimar örgütlerinin yetkisi gasp edilmeye, odalar dernek statüsüne düşürülmeye çalışılıyor.

***

2013, işçi, memur ve mühendislerin sorunlarının ağırlaştığı, yapısal sorunların tartışılacağı yıl olacak. Emekçiler, cumhuriyetçi kuvvetlerden ders alacak mı? Aralarında ve cumhuriyetçi kuvvetlerle birleşecek mi, yoksa herkesin kendi derdine düştüğü hezimet yılı mı olacak? Yeni yılın sorusu bu...

03.01.2013 Aydınlık

 

 

 

 

GÜNDEM