ffa41
Basın-Yurt Gazetesi-Biat sendikacılığına direnmeye devam...

“Osmanlı’da oyun çok” sözü, en çok AKP’ye yakışıyor. Çıkardığı yasalarla sendikal hareketi kontrol etmeye çalışan AKP Hükümeti, bununla da yetinmeyip eğer greve çıkan olursa önce grevi kırmaya, ardından da sendika yönetimini teslim almaya çabalıyor. Şayet teslim olmayanlar, biat etmeyenler var ise, bu kez çeşitli oyunlarla onları tasfiye etmeyi amaçlıyor.


Son “oyun”, Tek Gıda-İş Sendikası’nda sahnelendi. Kısaca özetleyelim. 22 Nisan’da ÇAYKUR’da greve çıkan Tek Gıda-İş Sendikası, üyesi olan 7 bin mevsimlik işçinin bir ay öncesinden işbaşı yaptırılarak grevinin kırılması üzerine toplu sözleşme görüşmelerini sürdürme kararı aldı.


Sendikanın üç genel merkez yöneticisi, Ankara’da toplu sözleşmeyle ilgili olarak Tarım, Çalışma ve Devlet Bakanlarıyla görüştü. Bakanlar, Tek Gıda-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Mustafa Türkel’in istifası halinde sözleşmenin imzalanabileceğini ifade ettiler.


AKP’li bakanlarla görüşen Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, Genel Mali Sekreteri Mehmet Karataş ve Genel Teşkilatlanma Sekreteri Recep Ali Çelik, Başkan Türkel’in istifasını istedi.


Genel Başkan Türkel, “ÇAYKUR’da grevin kırılmasından sonra toplu sözleşme süreci içersinde hiç olmazsa yemek boykotu gibi bir takım eylemlerle teslim olmadığımızı gösterelim dedim, ancak Rize’deki şube başkanları yapamayız dediler. Arkasından yönetimden üç arkadaşımız, şube başkanlarıyla birlikte bakanlarla görüştü. Bu arada Türk-İş yöneticileri de devreye girmiş. Arkadaşlar benim istifa etmem halinde sıfır zam da olsa hükümetin bu sözleşmeyi imzalayacağını bildirdiler. Ben de Başkanlar Kurulunu toplantıya çağırdım” dedi.


Genel Sekreter Mecit Amaç ise, “Başkan Türkel, ÇAYKUR sürecini iyi idare edemedi. Greve çıkmadan önce işverenle ücret zammında belli bir yakınlaşma oldu, Rize’deki şube başkanları da sözleşmenin imzalanmasını istiyordu, işçi de greve hazır değildi ancak Türkel son teklifi kabul etmedi. Grev başarısız olunca başkanın istifasını istedik. Bakanlar, sendikanın iç işlerine karışmadılar” diye konuştu.

Aslında Ankara’da 78 gün süren TEKEL direnişindeki tavrı, 2008’in 1 Mayıs’ını diğer emek örgütleriyle birlikte Taksim’de kutlamak yönündeki tutumu, Türk-İş’teki muhalefeti temsil eden Sendikal Güç Birliği’nin oluşturulmasındaki çabası ve nihayet Başbakan Erdoğan’ın memleketi Rize’de grev yapmaya kalkması, Türkel’i AKP Hükümeti’nin hedefi haline getirdi...


21 Mayıs’ta toplanan sendikanın Başkanlar Kurulu, “Grev kararının ittifakla alındığını, AKP’li bakanların “Ya ÇAYKUR, ya genel başkan” şantajına boyun eğilmeyeceğini ve en kısa zamanda olağanüstü genel kurula gidilmesini” karar altına aldı. Karar 17 şube başkanı tarafından imzalandı, Rize’deki 5 şube başkanı ise bu karara imza atmadı.


Grev sürecinde genel başkan dahil sendika yöneticilerinin bir hatası, eksiği olmuşsa bunun görüşüleceği yer, en üst organ olan genel kuruldur. Şantajla ya da başka bir şekilde yöneticileri istifaya zorlamak, AKP’nin operasyonuna hizmet anlamını taşır.


AKP, THY grevinde de aynı yöntemi izliyor, grevi kırmaya çabalıyor, o olmazsa Hava-İş yönetiminin tasfiyesine dönük adımlar atmaya çalışıyor. Sınıf mücadelesine inanmış sendika yönetimleri, üyelerinden aldığı güçle biat etmemeye, sonuna kadar dik durmaya devam etmelidir.

28.5.2013

 

 

GÜNDEM