ffa41
Basın-Sendikalar Yasası Anayasa Mahkemesinde

CHP, Sendikalar ve Toplu İş İlişkileri Yasası'nın bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, çalışma yaşamını, işçileri ve sendikaları doğrudan ilgilendiren Sendikalar ve Toplu İş İlişkileri Yasası'nın, CHP'nin haklı eleştirileri ve itirazlarına rağmen kabul edilerek 7 Kasım 2012'de yürürlüğe girdiğini anımsattı.

12 Eylül hukukunun yarattığı baskıcı, örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayıcı ve yasakçı zihniyetinin kaldırılarak demokratik, özgürlükçü bir çalışma hayatı yaratacağı söylemiyle hazırlanan bu yasanın, yasakları kaldırmadığı gibi örgütlenmenin önüne yeni engeller ve kısıtlar getirdiğini öne süren Çelebi, yasanın 12 Eylül hukukunun bile cesaret edemediği bazı yasakları barındırdığını savundu.

1988 yılında Toplu İş Sözleşmesi kapsamındaki sendikalı sayısının 1 milyon 591 bin 360 iken, bu sayının 2012 yılında 567 bine kadar düştüğünü ifade eden Çelebi, ''Dolayısıyla örgütlenme, toplu pazarlık ve grev haklarının bir bütün olarak gerçek anlamda yasal güvenceye kavuşturulması, işçilerin özgürce bu haklarını kullanabilecekleri bir altyapının oluşturulması ve bu hakların kullanılması önündeki tüm engellerin kaldırılması gerekmektedir'' dedi.

Yasanın, Anayasa'ya ve Türkiye'nin imzaladığı BM Ekonomik ve Sosyal Haklar Sözleşmesi, ILO'nun 87 ve 98 sayılı sözleşmeleri ile Avrupa Sosyal Şartı'na aykırı olduğunu ifade ettiklerini aktaran Çelebi, önerilerin dikkate alınmadığını kaydetti. Çelebi, bugün yasanın bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını bildirdi. Çelebi, yasaya ilişkin eleştirilerde bulundu.

ntvmsnbc ve Ajanslar

03 Ocak. 2013

 

 

GÜNDEM