ffa41
Basın-Hürriyet-Eskişehir Platformdan taşeron tepkisi

Sendikalar Platformu, taşeronlaşmaya karşı protesto yürüyüşü düzenledi. Kristal-İş Sendikası İl temsilcisi Erdal Akyazı, "Türkiye'de taşeron işçi sayısı bir buçuk milyonu geçti. İşçinin çalıştığı her yer adeta işçi mezarlığı haline geldi" dedi.

Eskişehir'de Belediye-İş, Birleşik Metal-İş, Kristal-İş, Selüloz-İş, SES, Tek Gıda İş, Tez-Koop İş, Türk Harbisin katılımıyla oluşturulan Sendikalar Platformu, taşeronlaşmaya karşı protesto yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşe yaklaşık 300 kişi katıldı.

CHP İl Başkanı Erman Gölet ile bazı siyasi partilerin ve demokratik kitle örgütleri temsilcilerinin de katıldığı yürüyüş Sağlık Müdürlüğü önünde başladı. "Kuralsız, Güvencesiz Çalışmaya Hayır. Taşeron İşçiliğine Son" yazılı pankart açan Eskişehir Sendikalar Platformu üyeleri çeşitli sloganlar atarak Hamamyolu Caddesi'ndeki Yediler Parkı'na kadar yürüdü.

 

Yürüyüş sonunda Eskişehir Sendikalar Platformu adına basın açıklamasını Kristal-İş Sendikası İl temsilcisi Erdal Akyazı okudu. Türkiye'de taşeron işçi sayısının bir buçuk milyonu geçtiğini, son 10 yılda 10 bini aşkın kişinin iş kazasında öldüğünü söyleyen Akyazı, şöyle konuştu:

"Ülkemiz AK Parti'nin iktidar olduğu 10 yılda, işçi haklarının tırpanlanmasında ve iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin sayısının yılda binlerle ifade edildiği bir dönem olarak tarihe yazıldı.

 İş Cinayetine Dönüştü

Son yıllarda iş kazalarında yaşanılan işçi ölümleri, ihmal edilen, alınmayan ve maliyet hesabına kurban edilen tedbirler nedeniyle iş cinayetlerine dönüşmüş durumdadır. Alınmayan önlemler, sağlıksız çalışma koşulları yetmezmiş gibi taşeron sistemi meşrulaştırıldı. Taşeron sistemi, işverenler tarafından emek maliyetlerini aşağıya çekmek, işçi ile ilgili sorumluluklardan kaçmak amacıyla oluşturulmuş, kuralsızlığın, esnekliğin, güvencesizliğin zeminidir. Uzun çalışma saatleri, sendikalaşmanın önündeki engeller, sigortasız çalışmanın yasallaşmış adıdır. En büyük işveren olarak devletin ve özel şirketlerin hızla taşeron sistemine yönelmelerinin nedeni budur ve bu durum devletin politikası haline gelmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre taşeron işçi sayısı AK Parti hükümeti döneminde dört kat artarak 1.5 milyonu geçmiştir. Bir ESKİŞEHİR Sendikalar Platformu'nun, talepleri için yürütecekleri mücadelenin teminatı olduğunu belirten Akyazı, "Yüksek kar hırsısının yarattığı bu güvencesiz çalışma koşulları ve buna bağlı olarak yaşanan tüm olumsuzlukların ortasında kalmış Eskişehir'in, işçilerin, memurların tüm emekçilerin sesi olacağız. Tüm Eskişehir halkına sesleniyoruz. Bütün taleplerimiz için, işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ta alanlarda buluşalım. Taşeron, güvencesiz çalışma yasaklansın. Herkese güvenceli iş olsun istiyoruz" dedi. taraftan taşeron ve güvencesiz çalışma meşrulaştırılırken diğer taraftan işçi ölümleri akıl almaz biçimde artmaktadır. Çıkarılan yasalarda ise işverenler güvence altına alınırken işçi güvenliğinden hiç söz edilmemektedir. Tuzla'da tersane işçileri her an ölümle burun buruna yaşıyor.

Düzenleme İstiyoruz

Bursa, Ankara OSTİM, İstanbul Davutpaşa ve Esenyurt'ta meydana gelen patlamalar ve yangınlar, Eskişehir, Zonguldak ve Kahramanmaraş Elbistan'da olduğu gibi maden ve inşaatlar, işçi taşıma servisleri, atölyeler, yani işçinin çalıştığı her yer adeta birer işçi mezarlığı haline gelmiştir. İstatistiklere göre, iş kazaları sonucu 2008 yılında 865 ölüm meydana gelirken, 2010 yılında bin 434,2011 yılında bin 563 işçi, son 10 yılda 10 bini aşkın işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Bizler Eskişehir Sendikalar Platformu olarak buradan uyarı niteliğinde yaptığımız bu ilk eylemden hükümete sesleniyoruz. Taşeron, geçici çalışma, 4/C gibi tüm güvencesiz çalışma modellerinin derhal kaldırılmasını, kadrolu, güvenceli çalışmaların sağlanması için yasal düzenlemelerin biran önce yapılmasını istiyoruz. İnsanca bir yaşam, sağlıklı ve güvenceli çalışma koşulları için yapılması gereken ne varsa yapacağız.

 

 

GÜNDEM