Basın-Aydınlık:Bağımsızlık Olmadan Emekçi Sorunları Çözülemez

Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul, 1 Mayıs'ta emek hareketi dışında kesimlerin de sorunlarını dile getirdiğine dikkat çekerek, "75 milyonun sorunlarım dile getirecek ortak tavır oluşturulmalıdır. Ülkemizin bağımsızlığı olmadan işçilerin demokratik haklarını kullanması mümkün değildir" dedi.

2012 1 Mayıs'ında geçen yıllara oranla katılımların artış göstermesi dikkat çekerken emekçi hareketi dışında kentsel dönüşüme karşı mücadele edenlerden, taraftar gruplarına, mimar ve mühendisinden tiyatro sanatçılarına, sağlıkçılardan köy derneklerine kadar toplumun farklı kesimlerinin alanlara indiği gözlendi. Sendika genel başkanlarına, farklı kesimlerin nasıl biraraya getirilerek, Türkiye'nin önündeki sorunlara nasıl ortak çözüm üretilebileceğini sorduk. Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul, farklı kesimlerin biraraya gelebilmesi noktasında toplumun öncülerinin ortak noktada buluşması gerektiğini söyledi. Bu ortak noktanın AKP'nin baskıcı, anti-demokratik uygulamalarına karşı demokratik zemin olması gerektiğini belirten Yurdakul, "Ortak tavır ortak politikalar oluşturulmalı. Şuan bireysel çıkarları ve siyasi partilerin çıkarını düşünecek zaman değil. 75 milyon insanın sorunlarını dile getirecek ortak tavır oluşturulmalıdır. Ülkemizin bağımsızlığı olmadan işçilerin demokratik haklarını kullanması mümkün değildir" dedi.

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı İsmail Tutoğlu da, "Türkiye işçi sınıfı önce kendi içindeki ayrılıkları bir kenara bırakarak emperyalizme karşı bir duruş sergilemelidir. Sınıf birliğinden yana tavır konmalı, öncelikle alanlar herkese açılmalı, herkes sorunlarını dile getirebilmelidir. Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmak gerek. Ulusal değerlerle evrensel değerler birleştirilmen, örneğin, küreselleşmeye karşı çıkılırken ulusal bütünlüğümüzden yana tavır konmalı. Bunlar bir bütündür. Sorunlara ortak çözüm üretirken birlikten yana ihtiyacı yükseltmeli, dillendirmen ve bunun toplumun tüm kesimlerinden kabul görmesi gerekir. Bu ihtiyacı ortaya çıktığında geniş katılımlı bir platform oluşturulabilir. Ama öncelikle muhaliflerin bu ihtiyacı hissetmesi gerekir" diye konuştu.

'Sendikalar diğer sorunlara duyarsız olmamalı'

DÎSK Genel Başkan Yardımcısı ve Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise, emekçiler dışında, farklı kesimlerinde 1 Mayıs'a katıldığına dikkat çekerek, "Bu muhalefetin tepkilerinin yoğunlaştığını gösteriyor. Önümüzdeki günlerde demokratik halk hareketinin, ekonomik, demokratik talepler yanında siyasi yöne kanalize edileceğini gösteriyor. Sendikaların diğer sorunlara karşı duyarsızlık göstermemesi lazım. Kendi alanında kaldığın zaman bu bir yere kadar gidiyor. O nedenle ortak mücadele örgütlenmelidir" şeklinde konuştu.

'İdeolojik şartlanmalardan kurtulmalıyız'

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ortak çözüm üretmek için öncelikle ideolojik şartlanmalardan kurtulmak gerektiğini söyledi. "Ortak çözüm için ortak ses olmalı" diyen Koncuk, "Bunu da yapmak için asgari müşterekte birleşmek gerek. Parça parça tepkiler hedefe varmıyor" ifadesinde bulundu.

4.05.2012 aydınlık