Antalya’da coşkulu 8 Mart etkinliği

Sendikamızın Antalya şubesinin düzenlediği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği, Belediye Kültür Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe sendikamızın Genel Başkanı Nihat Yurdakul, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu ile çok sayıda belediye emekçisi katıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan sendikamızın Genel Başkanı Nihat Yurdakul,  Türkiye'de 3 bin 216 belediyeden sadece 27'sinde kadın başkan olduğunu belirterek; bunu içler acısı bir durum olarak yorumladı. Çağdaş Avrupa ülkelerinde bu oranın yüzde 56'yı geçtiğini belirten Yurdakul, işçi ve memur ayrımı yapılmasını da bir ayrımcılık olarak nitelendirdi. Bu ayrımın bilerek yapıldığını ve aslında “çalışanlar” olması gerektiğini belirten Yurdakul, "Bu ayrımları ortadan kaldıralım" dedi.

Belediyede ilk defa bu kadar görkemli bir kutlama yaşadıklarını belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, aslında acıklı bir olayın üzerine kurgulanmış olan Dünya Kadınlar Günü'nün 1857 yılında New York'ta bir tekstil fabrikasında 129 kadının yanarak öldüğü olaydan sonra anlamlandığını söyledi.

Akaydın ayrıca,  “Böyle günlerde kadına karşı uygulanan ayrımcılığın gündeme getirilmesi,  kamuoyu oluşturulmasında son derece önemli” dedi.

Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu da dünyada üretilen tüm işlerin yüzde 60'ının kadının eseri ama varolan servetin ise sadece yüzde 10'unun kadınların elinde olduğunu söyledi. Cevheroğlu, "Ülkemizde kadın nüfus yüzde 49.8, erkek yüzde 50.2 ama parlamentoya bakıldığında sadece yüzde 14'lük temsil var. İsveç en başarılı ülke ve yüzde 47'yi bulabilmiş. Kadının çalışmasından ziyade kadının yönetimi anlamında ülkemizde hiç büyükşehir belediye başkanı yok" dedi.

Etkinlikten sonra sendikamızın Genel Başkanı Nihat Yurdakul ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, kadın emekçilerimizle birlikte davul – zurna eşliğinde halay çektiler.